Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. Rendben
Termékek Menü
0
Kategóriák

Új lehetőség a használt olaj leadására

recycle.jpgOrszágszerte mintegy 100 MOL-benzinkúton helyeztek el olyan speciális gyűjtőhordót, mely lehetővé teszi a lakossági használt sütőolaj és zsiradék környezetbarát tárolását és elszállítását újrahasznosítás céljából. Aki veszi a fáradságot, és ahelyett, hogy a lefolyóba öntené, a kijelölt MOL-benzinkutakra viszi a használt sütőolajat, május közepétől ajándékba egy praktikus gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudja tárolni addig, míg újra nem jár egy kijelölt MOL-benzinkútnál, ahol újra leadhatja a sütőolajat. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő Komáromban.


Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a háztartások illetve az üzemi konyhák, éttermek. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az utóbbiaknál megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!

Sok háziasszonynak okozhat gondot, hogy mibe is gyűjtse az olajat. Gyakori megoldás, hogy a használt olajat eredeti palackjába töltik vissza tölcséren keresztül, vagy befőttes üvegekbe teszik. Ez kényelmetlenséget, a konyha összepiszkolását eredményezheti.
A probléma megoldására a MOL tízezer újrahasznosított műanyagból készült, formatervezett tároló edényt oszt ki június elejétől a készlet erejéig 100 kijelölt benzinkúton ingyenesen azok között, akik készek visszahozni a sütőolajat, és elkötelezettnek érzik magukat a további folyamatos gyűjtés mellett.
Emellett a CBA kijelölt üzleteiben és a Vénusz Napszüret programjának keretein belül is hozzá lehet majd jutni a praktikus és modern vonalvezetésű gyűjtőedényhez, amelyekbe egyszerűen, tölcsér nélkül betölthető a használt sütőolaj, és csöpögésmentesen, higiénikusan tárolható és szállítható.

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal? Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak.

A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.
A használt sütőolajat átvevő MOL töltőállomások listáját megtalálhatja a MOL honlapján!

Forrás: MOL
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek