Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. Rendben
Termékek Menü
0
Kategóriák

Újfajta energiacímke segíti az energiatakarékoskodást

ujfajta_energiacimke.jpgA régi jelölés már nem nyújt információt a készülékek közti különbségekről, hiszen a gyártási technológia fejlődésével a boltokban kapható háztartási gépek több mint 90 százaléka a legfelső osztályba tartozik. Európai uniós szabályozás révén újfajta energiacímke kerül a háztartási gépekre, ezzel a vásárlók több és pontosabb információt kapnak a berendezésekről.A gyártási technológia fejlődésével az energiacímkére vonatkozó szabályozás elavult, hiszen a boltokban kapható háztartási gépek több mint 90 százaléka a legfelső osztályba tartozik. A jelölés ezért már nem nyújt információt a készülékek közti különbségekről – mondta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesület vezetője. Az új címke valamennyi készülékcsoportnál az éves energiafogyasztásról tájékoztat majd, emellett bővül a készülékek köre is. A hűtők, fagyasztkó, mosó- és mosogatógépek mellett – amelyeken 1999 óta kötelező elhelyezni – a televíziókra és a borhűtőkre is rákerül. A 2010 szeptemberében elfogadott, legkésőbb 2012-ban alkalmazandó EU-irányelv értelmében az eddig A-tól G-ig terjedő skála kibővül az A+, A++ és az A+++ besorolással. A fenti háztartási gépek hossztavú befektetésének számítanak, így egy drágább, de energiatakarékos termék ártöbblete az évek során megtérülhet.

 

A hazai áramfelhasználás mintegy negyede a háztartások számlája írható. Az A+++-tól G osztályig besorolt hűtők közül egy C-s készülék átlagosan 65%-kal, a B-s pedig 30%-kal több áramot fogyaszt egy azonos űrtartalmú és kivitelű A kategóriásnál. Míg az új osztályok közül az A+ 25%-os, az A++ pedig 45%-os árammegtakarítást tesz lehetővé.


A mosógépek címkéi szintén az energiafelhasználásról adnak felvilágosítást. Egy B energiaosztályú készülék 23, egy C kategóriás pedig 47%-kal fogyaszt többet az A jelűnél. Az energiahatékonyságot az alapján állapítják meg, hogy normál 60 Celsius-fokos pamutmosó programnál 1 kilogramm ruha kimosásához mennyi áramot használ fel a készülék.


Az ezredfordulón a hazai családok jelentős része B, C vagy még ennél is alacsonyabb osztályba tartozó készüléket használt, mivel a vásárlóknak csupán kis hányada törődött a fogyasztással. Manapság azonban a legalább A kategóriájú berendezések piaci részesedése szinte minden háztartási gépnél erősen növekedett – derült ki az Energia Klub jelentéséből. Ez a a változás a gyártók és kerekedők számára is szembetűnő. A tapasztalatok nagyon pozitívak a vásárlói tudatossággal kapcsolatban. Az elmúlt 2 évben a takarékosabb készülékek iránti érdeklődés már a forgalmi adatokban is megmutatkozik – tudtuk meg Varga Dánieltől, a BSH Háztartási Készülék Kereskedelmi Kft. termékoktatójától. Az A++ energiaosztályú hűtők nagy népszerűsége bebizonyította, hogy már nem az ára a kizárólagos döntési szempont. Az új energiacímke biztosítja a vásárlók számára döntéshez szükséges információkat. A gyártóknak pedig lehetőséget teremt arra, hogy termékeik szemmel nem látható értékeit, hatékonyságát, környezetkímélő tulajdonságát megjelenítsék. Várhatóan e szempontok a jövőben még fontosabbá válnak – tette hozzá Varga. Hasonló álláspontok vannak a Whirlpool vezetői is. A cég már az idén megkezdte az új címkék használatát.


Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek