Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Viszlát vörös szem: természetes medencék klór nélkül

Természetes medence
A hagyományos, klórozott vizű strandok mellett léteznek biológiai úton tisztuló, klórmentes medencéjű öko strandok is. Az ötlet Ausztriából indult. Mára több mint 500 nyilvános öko strand található szerte Európában. Részletekért kattints tovább.
 

A hagyományos, klórozott vizű strandok mellett léteznek biológiai úton tisztuló, klórmentes medencéjű öko strandok is. Az ötlet Ausztriából indult a 80-as évek végén, itt épült meg az első nyilvános „natural swimming pool” (NSP), magyarul természetes medence vagy fürdőtó. Mára több mint 500 nyilvános NSP strand található szerte Európában.

Öko strand

Természetes medence

Természetes medence

Hogyan működik? A klórral tisztított medencékkel szemben itt a tó köré (távolabb is lehet) telepített, a medencénél sekélyebb vízben élő növények, illetve azok homok-és kavicságya szűri át a vizet, pont úgy, ahogy a természetes tavaknál. Ezt nevezik a fürdőtó regenerációs részének. A nád, káka és a többi hasonló vízi növény felszívja a tápanyagokat, ezáltal csökkentik az algásodást. A mikroorganizmusok lebontják az algát és a káros anyagokat, továbbá csírátlanítanak, így gondoskodnak a víz tisztaságáról. A folyamatot legtöbbször szivattyúval és szűrővel is megtámogatják.

A regenerációs zóna területe általában a medence 50 százaléka. Vagyis kialakítása a hagyományos medencéhez képest átlagosan kétszer akkora alapterületet igényel.  A fürdőtavak gyönyörűek, maximálisan beleilleszkednek a természetes környezetbe, de ez csak a dolog esztétikai része. Igazi előnyük, hogy működtetésük közben semmilyen kémiai anyag nem kerül a vízbe és a talajba, így nem szennyezik a környezetet. A vízzel is fenntarthatóbban bánik, mivel a biológiai vízszűrés miatt nincs igazán szükség vízcserére, csupán vízforgatásra. A módszerrel olyan vízminőséget lehet elérni, amely megfelel a szigorú EU-s szabványoknak, ezért is alkalmas hivatalos strandmedencék kialakítására.

A természetes fürdőtavakat nagyobb számban egyelőre magánházaknál használják, pedig a fenntartása hosszú távon olcsóbb, mint a hagyományos klóros medencéké. Még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a regenerációs zónában lévő növényeket ápolni kell, a vizet pedig rendszeresen meg kell tisztítani a növényi maradványoktól, illetve a nagy melegben pótolni kell az elpárolgott vízmennyiséget.

Természetes fürdőtó

Öko fürdőtó

Javasolják, hogy a fáktól messzebb telepítsük őket, így nem hullanak bele falevelek. Egy ilyen medencénél körülbelül 2-3 év alatt alakul ki az a biológiai egyensúly, ami hosszú távon a víz tisztaságáért felel, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem lehet az első pillanattól használni. A neten több oktatóvideó és cikk is található arról, hogyan érdemes létrehozni egy ilyen medencét, de ha félünk belevágni, speciálisan erre szakosodott céget is felkérhetünk a feladatra. Tudomásunk szerint Magyarországon még nem mártózhatunk meg nyilvános NSP medencékben, de ha valaki tud ilyenről, akkor írja meg kommentben a cikk alján!

Hasznos olvasmány a témában: http://www.ecodesignscape.co.uk/natural-swimming-pools/media/nsp-article_v1.pdf

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog