Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Víztakarékos locsolás - Ne legyél a kerti öntözés rabszolgája

Víztakarékos locsolási tippek
A víz az egyik legértékesebb erőforrásunk, ezért nagyon nem mindegy, hogyan bánunk vele. Ahogy a háztartás különböző területein, a kertben is takarékosan kellene használnunk. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet arról, hogyan lehet fenntarthatóbban kertet locsolni.
 

A víz az egyik legértékesebb erőforrásunk, ezért nagyon nem mindegy, hogyan bánunk vele. Ahogy a háztartás különböző területein, a kertben is takarékosan kellene használnunk. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet arról, hogyan lehet fenntarthatóbban kertet locsolni.

Locsoljunk reggel!

A locsolás időpontja befolyással van a növény növekedésére. A szakemberek szerint a legoptimáisabb időpont a locsolásra a kora reggel, mielőtt a hőmérsklet emelkedni kezd, a szél csendes, így a legkevesebb víz párolog el. A reggeli öntözés jó alapot biztosít a növénynek, hogy szembenézzen a nap melegével. Kerüljük az esti öntözést, különösen a levélzeten, mivel az éjszakai hőmérséklet gyakran nem elegendő a levelek nedvességének megszáradásához. Ez ösztönözheti egyes gombafajták növekedését.

Megtakarított vízzel öntözzünk!

Legegyszerűbb, ha az esővizet használjuk locsolásra. Léteznek már különböző telepíthető lehetőségek. A legolcsóbb mégis, ha egy szűrővel ellátott esővízgyűjtő tartályt állítunk a csatorna elfolyó alá. Kevesen gondolnak rá, de a zöldségfőző vizet is használhatjuk a növények öntözésére: teli van tápanyagokkal, annyira, hogy lehűtve műtrágyaként is hasznosítható. A tusolóvizet is felfoghatjuk egy vödörbe, és később felhasználhatjuk.

Szintén jó módszer a komposztrendszerek használata, mert a humusszal dúsított föld jobban megköti a nedvességet, kevesebbet kell locsolni. Komposztládát házilag is készíthetünk egy 60 literes fekete, lezárható szemeteshordóból. Vágjunk 1 cm-es lyukakat az oldalára, illetve vágjuk ki az alját. Forgatni úgy tudjuk, hogy időnként az oldalára fordítva görgetjük. A Bokhasi vödörnek is hasznát vehetjük, bár házilag is készíthetünk hasonlót két egymásba illeszthető vödör segítségével. A felfogott folyadékot használhatjuk műtrágyaként, a maradékot pedig a kertbe áshatjuk, vagy hozzáadhatjuk a komposzthoz.

Ha edénybe ültetjük a növényeket fontos, hogy ne fém edényt használjunk, mert ez hamar felmelegszik, sokkal több vizet párologtat el a föld, de az agyagedények sem a legjobbak ebből a szempontból. Legjobb, ha mázas edényt használunk erre a célra.

Mulcs, mulcs, mulcs!

A víz akár 70 százaléka is elpárologhat a talajból egy forró napon. A mulcs az egyik legjobb nedvességmegtartó stratégia, amelyet alkalmazhatsz. Megakadályozza a párolgást a talaj felszínén, segít elnyomni a gyomnövényeket, sőt egyes mulcsfajok még tápanyagokat is biztosítanak a növényeknek.

Okos vízelvezetés

Már a kert kialakításakor is gondoskodhatunk a legoptimálisabb vízelvezetésről. Teraszokkal, dombokkal, csatornákkal, a növények köré épített tölcsérrel szabályozhatjuk, hogy tényleg oda jusson a víz, ahová szeretnénk.

Csepegtető rendszer kialakítása

Profi szakemberek is foglalkoznak ezzel, de olcsón, házilag is kiépíthetünk hasonlót. Előnye, hogy pontosan a növényhez jut a víz, és folyamatosan ellátja annyi nedvességgel, amennyire szüksége van. Az elpárolgás pedig minimálisra redukálódik. A legegyszerűbb, ha egy kiszúrt flakont teszünk a növény tövéhez. A csepegtető rendszerekhez nagyon hasonló ez az otthon megvalósítható rendszer. A víz közvetlenül a gyökérhez jut veszteség nélkül.

Íme két házilag megvalósítható ötlet a kerti virágágyás és az otthoni cserepes növények víztakarékos öntözésére:

Még több tippet szeretnél házilag elkészített csöpögtetős rendszerre? Íme:

Házi öntöző rendszer pet palackból Csepegtetős öntöző rendszer házilag Házi készítésű, víztakarékos öntöző rendszer Házi készítésű, víztakarékos öntöző rendszer

Locsolásmentes kert?

A legextrémebb víztakarékos megoldás pedig, ha egyáltalán nem locsoljuk a kertet, vagy legalábbis csak nagyon minimálisan a nagy szárasságok idején. Igen, ilyen is létezik. Az alábbi videó bemutat egy olyan, a legtöbb kertész által nem ismert ágyáskészítési módszert, mely minimálisra csökkenti vagy teljes egészében megszünteti a locsolási igényt.

Érdemes megnézni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog