Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Zero waste - 8 személyes tapasztalat mielőtt belevágsz

Zero waste
Ha már ezt olvasod, akkor biztosan megfogalmazódott benned, hogy milyen jó lenne kevesebb szemetet termelni. Kész is vagy arra, hogy elindulj az úton, de jól esne egy kis iránymutatás, tapasztalatcsere egy olyan személytől, aki már évek óta így él. Fogd meg a kezem! Hagyd, hogy vezesselek egy kicsit!
 

Nagy divat lett a zero waste mozgalom manapság, de én személy szerint örülök neki. Mindegy, hogy meggyőződésből, vagy mert a legjobb barátnőd is belefogott... a lényeg, hogy CSINÁLD!  Amikor még nem is volt semmilyen hype körülötte, sőt még talán neve sem volt, már akkor igyekeztem ezen elvek mentén élni.

Ha most vágnál bele a zero waste megvalósításába, akkor tarts velem. Megosztom veled tapasztalataimat, ami segítséget jelent majd az úton. Ha szeretnéd csökkenteni a háztartásodban keletkezett szemetet vagy fenntarthatóbb életet élni, akkor jó helyen jársz.

Csapjunk is gyorsan a lecsóba! Nézzük a 8 legfontosabb tippet, amit tudnod kell mielőtt zero waste életmód megvalósításában kezdesz. 

1. Nem kell befőttesüvegbe tenned a szemetet!

Bármikor, amikor életmódot váltasz, az kissé ijesztő lehet! Remélem, hogy mire végigolvasod ezt a posztot arra ösztönöz majd, hogy belevágj. Remélem továbbá, hogy megszünteti az esetleges félelmeidet, és hozzáférhetőbbé, sőt ami a legfontosabb, szórakoztatóvá teszi majd a változást.

A befőttesüveg szemeteskosárként való használata a legtöbb ember számára irreális! Célként ne az extrémitást tűzd ki. Haladj inkább babalépésekkel! A köztes céloknál sikerélményekben lesz részed, és nem fogsz elkedvtelenedni az út során.

Zero waste csapda

Ilyenkor mindig eszembe jut egy meghatározó élményem a Zöldpolc indítását követő évekből. A HUMUSZ szövetség meghívott előadóként egy rendezvényre. 2 ökoáruház vezetője volt ott, és beszélgettünk sok mindenről... többek között arról, hogy mitől környezetbarát egy termék. Élményként megmaradt bennem a másik oldal hozzáállása. „Csak akkor vagy környezettudatos, ha mosószódával és mosódióval mosol, és ha van gyereked, eldobható pelenkát használsz! Minden más csak felesleges próbálkozás!”

Pedig PONT AZ ELLENTÉTE IGAZ! A bejárt út a fontos, és nem cél minél hamarabbi elérése. Ez nem a 100 méter sprint! Mondjuk a fanatizálás mindig kifizetődő. A pénzt és a vásárlók elköteleződését ez hozza. Az emberek jobban tudnak kapcsolódni egy olyan vállalkozáshoz, akik extrém módon képviselnek egy eszmét. De milyen áron? Frusztrációt és ellenkezést vált ki sok emberben, ha túl magas a léc. Ne ess te is ebbe a hibába!

Nem mondom, hogy nem lehet inspiráló, ha a cél a szemétképződés szinte teljes redukálása, de ez ugyanolyan szemfényvesztés, mint az insta modellek játéka a fényekkel és a testtartással. A valóság nagy valószínűséggel nem fér bele az ő befőttesüvegbe sem!

A nulla pazarlás nehézkes, azaz nem is szórakoztató. És ki akar folytatni olyasmit, ami nem szórakoztató? A fenntarthatóbb életmód nem kell, hogy összeomlásokkal társuljon. Szóval, lazíts! Engedd el az irreális elvárásaidat. Egyszerűen felejtsd el a befőttesüveget!

2. Nem fog menni egyik napról a másikra

Csak nyugi! Zero waste lépésenkéntAz emberek 1,1 másodperc alatt szeretnek nulláról 200 km / órára gyorsulni. A legtöbben megfordítunk egy képzeletbeli kapcsolót, és azonnali fenntarthatóságot szeretnénk elérni. Természetesen ez nagyjából lehetetlen.

Amikor belevágtam, már eleve nagyon kevés hulladék keletkezett a háztartásomban. Miután eldöntöttem, hogy belevágok a zero waste, azaz a hulladékmentes életmódba, körülbelül három hónapba telt mire felépítettem a rendszert hozzá.

Ezek a „rendszerek” magukban foglalják például a megfelelő élelmiszerbolt keresését, a viselkedési szokásaim tudatos átprogramozását. Például, hogy a táskám vásárlás előtt mindig nálam legyen, és hogy soha ne felejtsem otthon a hordozható palackomat tele hidratáló csapvízzel.

Mindezek a dolgok most már teljesen természetesek a számomra. Észre sem veszem, hogy csinálom őket, de lesz egy időszak, amikor neked is fel kell építened ezeket a szokásokat. Rengeteg régi műanyag flakonod vagy olyan tárgyad lesz, amelyeknek új értelmet kell találni. Legyen az a jelenlegi samponod, műanyag zacskód vagy néhány egyszer használatos termék, amelyek már a tulajdonodban vannak. Ha ez nem sikerül, vagy túl sok idő, és nincs olyan ismerős akinek át tudod adni őket, akkor se legyen lelkiismeretfurdalásod, ha a szelektívben landolnak. 

EZ TELJESEN RENDBEN VAN ÍGY!

3. Nem kell kidobnod az összes cuccodat

Mára sok olyan zero waste termékem van, ami igazán boldoggá tesz. Ilyen például a bambusz edénymosóm. Kérlek, ne dobd ki az összes tökéletesen működő cuccodat, hogy helyettesítsd a zero waste vagyis hulladékmentes alternatívával!

Azt hiszem, ez az egyik fő oka annak, hogy az emberek feltételezik, hogy a hulladékmentes megélhetés drága. Úgy érzik, hogy ez csak egy óriási bevásárló lista az öko, hipster termékekből.

PEDIG NEM ERRŐL SZÓL! Még mindig megvannak a 8 évvel ezelőtti műanyag WC-keféim, mert nem használtam el az összes bespájzolt darabot! És ezt nem szégyellem kimondani. Szeretnék-e egy pompás bambusz WC-kefét? Igen. Hamarosan be is szerzek egyet? Valószínűleg nem, mert előbb elhasználom, amit nagyon-nagyon régen már megvettem.

Ha teheted, akkor kérlek, használd el azt, amid már megvan. Ha elhasználódott, csak azután válts környezetbarátabbra.

4. Az emberek sok mindenért elnézést kérnek

Barátaid és családtagjaid valószínűleg bocsánatot kérnek majd az ő életvitelük miatt. Amikor kint vagyok a barátaimmal, gyakran hangzanak el a következő mondatok:

„Már X éve vettem! Nem vagyok pazarló!"
"Nagyon sajnálom... eldobható tányérokat használok a bulimban..."
„Most ne nézz ide! ”

Néha szoktam emlékeztetni a barátaimat, hogy tényleg nem érdekel. Nem kell, hogy igazolják nekem a saját döntéseiket. Ha inspiráló nekik, ahogy én élek, akkor örülök. Amennyiben ők erre nem fordítanak annyi figyelmet... na akkor mi van? Semmi!

Légy önmagad, és ezt a szabadságot a barátaidnak is hagyd meg. Idővel lehet, hogy pár dolgot el is fognak lesni tőled. Vagy lehet, hogy miattad bele is fognak vágni a környezettudatosabb szokások elsajátításába.

5. Nem minden fog úgy alakulni, ahogy eltervezted

Emlékszel az első pontra? Valószínűleg a kukád nem fog beférni egy befőttesüvegbe! Szóval nem minden fog úgy alakulni, ahogy te szeretnéd az esetek 100%-ban. Ehhez már most érdemes hozzászoknod.

Direkt mondtad a pincérnek, hogy nem kérsz szívószálat, és mégis kihozta? Ne hagyd, hogy a vérnyomásod az egekbe szökjön e miatt. A saját edényedbe teszed az ételmaradékot, de mégis kihoznak egy hungarocell edényt hozzá? No para! Nem kértél műanyag zacsit, de mégis adnak? Mosolyogva add vissza, hogy a következő vásárlónak oda tudják adni. Nem kell kioktatás, csak egy csipet tolerancia.

Ha mással élsz, vagy családod van, akkor az életedben olyan szemetet fogsz tudni felszámolni, amely teljesen ellenőrzésed alatt áll. Ha mindenképpen hittérítőként akarsz viselkedni, és mások szeméttermelési kapacitását leszorítani, akkor csak a kapcsolataid fogják látni a kárát. Hidd el! Ezt tapasztalatból mondom. Kb. 1 év kellett hozzá, hogy elengedjem... a párom nem mindig osztja a nézeteimet.

Ne feledd, hogy a lehető legjobban cselekszel, de ne stresszelj miatta. Minden rendben lesz, ok?

6. Légy nyitott a gondolkodásod megváltoztatására és új dolgok megtanulására

Sokat változtam az elmúlt években. Amikor elkezdtem hulladékmentes elvek mentén élni, először csak a szemétre koncentráltam. Ez alapján hoztam meg minden fogyasztói döntésemet. "Elkerülhetem-e vele a szemét képződését?" kérdeztem mindig magamtól.

Azt gondolom, hogy ez valóban egy remek első kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak különösen, ha új vagy a fenntartható életvitel kialakításában. Ez egy nagyszerű módja a döntések leegyszerűsítésének. Így könnyebben meghozhatóak és kevésbé összetettek. A legkevesebb szemetet kiváltó választás azonban nem mindig a legfenntarthatóbb!

Zero waste

Ha most kezded, nem akarlak túl sok információval elárasztani. Ha a dolgokat a szemeteslencséden keresztül szemléled, akkor az egy csodálatos kezdet. Ha már belejöttél, akkor legyél nyitott arra is, hogy további kérdéseket tegyél fel magának. Például etika az ellátási láncokban, mi van ökológiai lábnyommal, termékek életciklusa stb.

7. Ne légy túl kemény magaddal szemben miközben szemléletmódot váltasz

Igen, az egyéni cselekvésben is van hatalom! Nem támaszkodhatunk azonban arra, hogy néhány ember tökéletes, nulla pazarló életet élve majd megváltoztatja a világot. Az egyéni fellépés azért fontos, mert megmutatja, hogy van igény az ilyen termékekre a piacon. Ez nagyon fontos, mert ez indítja el a változást! Ehhez pedig személyenként kell megváltoznunk.

Nekünk fogyasztóknak azért kell cselekedniük, hogy a vállalkozások és a politikusok foglalkozzanak a témával. De a változás nem támaszkodhat néhány tökéletes egyénre. Nem mindenki olyan mint Greta Thunberg, és nem is kell mindenkinek azzá válni. Rendszerszintű változásra van szükség, és ez bizony nálad kezdődik... a Te hozzáállásoddal!

Ha nem vagy tökéletes, ne parázz miatta! A fogyasztói döntéseiddel leteszed a voksod a fenntarthatóság mellett. Igaz, hogy ez nem fogja megváltoztatni a világot, de csak azért, mert a világ lassan változik, nem jelenti azt, hogy a döntésed nem számít. Épp ellenkezőleg!

8. Lesznek nyomasztó pillanatok

Az éghajlatváltozás hatásai már a mindennapi életünkre is érezhető hatást gyakorolnak. A fenntarthatóbb életmódra való áttérés is elsöprő lehet. Valószínűleg lesznek kiborulós időszakok egy bizonyos ponton. Ilyenkor a legjobb, ha egy picit visszaveszel a tempóból. 

Lépj egyet vissza! Csinálj valamit csak magadért. Amikor szuper túlterheltnek érzem magam, kipróbálok otthon egy új receptet. Kicsit giccses mondás, de „ Nem az számít, hogy MINDIG tökéletes legyél. Te is ember vagy! Nem kell túltolni!.”

Ha elfogadod a tökéletlenségedet, akkor ez újabb erőt ad ahhoz, hogy tovább folytasd a kihívásokkal teli alacsony hulladék / zéró hulladék életmódot.

________________________________________________

Remélem sikerült megosztanom veled olyan hasznos tanácsokat, melyekkel kedvet csináltam neked! Vágj bele a fenntarthatóbb életvitel kialakításába! A Föld biztosan hálás lesz érte, és én is büszke leszek rád! Hajrá zero waste! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog