Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Zöld beruházásban utolsók vagyunk

Zöld beruházás MagyarországonOktóber 12-én mintegy 250, a megújuló beruházások iránt érdeklődő szakember részvételével lezajlott Magyarország első befektetési fókuszú zöld energia konferenciája, a Green Energy Investment Forum 2010. A finanszírozók szerint kevés a jó minőségű projekt, gondok vannak az árazással, bonyolult és kiszámíthatatlan a szabályozási környezet hazánkban.
A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára Olajos Péter beszédében kifejtette, hogy hazánk megújuló cselekvési tervét a jelenlegi tervek szerint november végéig készítik el.

A Green Energy Investment Forum 2010 konferencián bemutatott előadások szerint Magyarország regionálisan is versenyhátrányban van a megújuló beruházások terén, nincs egy olyan technológia/erőforrás sem, amelyben vonzóbbak lennénk a környező országoknál.

A hazánkban sokat emlegetett biomasszával kapcsolatban a finanszírozói oldalról olyan megállapítások érkeztek, hogy hazákban viszonylag kevés a jól felépített projekt, míg befektetői részről ezen túl az árazásokat is kritizálták. Komoly problémát jelent továbbá a hitelezők részéről, hogy az energiahordozó-ellátása a mai hazai viszonyok között jelentős kockázatot jelent.

Mind a finanszírozók, mind az iparág képviselői hangsúlyozták, hogy kiszámítható szabályozási környezetre van szükségük annak érdekében, hogy tömegével indulhassanak el a hazai fejlesztések, valamint hogy a finanszírozás is olcsóbbá válhasson.

Gulyás Olivér, az MKB Bank osztályvezetője a rendezvényen kifejtette, hogy a bankok a saját szabályozási környezetük megváltozása miatt sincsenek jelenleg könnyű helyzetben, amely szintén mérsékelheti a hitelezési aktivitásukat. Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a várakozásai szerint a jövőben kiemelt terület lehet a bankok számára az energetika és a megújuló energia, már csak azért is, mert más területeken nagymértékben visszaesett a fejlesztési hajlandóság.

Az EBRD energetikai csoportjának szenior bankára, Grzegorz Zielinski arról számolt be, hogy a krízist követő finanszírozási sokkhoz képest már mutatkozik némi normalizálódás, újra elérhetővé váltak a hosszabb futamidejű hitelek, bár a marzsok továbbra is a 2008 elején tapasztaltak 2-3 szorosára rúgnak – írja a portfolio.hu.

Forrás: www.trademagazin.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek