Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Zöld szempontok: gépi vagy a kézi mosogatás?

moogatás
A különböző zöld csoportokban sokszor felmerül a kérdés, melyik mosogatási módszer környezettudatosabb, a kézi vagy a gépi mosás. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Miért nem jó a hagyományos mosogatószer és miért jobb az öko? A mai bejegyzésünkben ennek a témának járunk utána részletesebben.
 

Egy környezetkímélő mosogatógép átlagosan 9 liter vizet fogyaszt el egy mosogatás alkalmával. Ha nem folyóvízben, hanem külön mosó és öblítővízben mosogatunk, legalább ennyi vizet használunk el, hiszen 2 adag vízre van szükségünk, minimum 4, de inkább kicsit több liter vízre a mosáshoz és az öblítéshez külön-külön. Mondhatjuk, hogy a mosogatógép áramot is fogyaszt, igen ám, de a csapból folyó vizet is fel kell valamivel melegíteni, vagy gázzal, vagy árammal. Nagyjából tehát egálban vagyunk, és ha a kényelmi szempontokat nézzük, máris 1:0 a mosogatógép javára. Persze a mosogatógépet le kell gyártani, és ha végleg tönkremegy, gondoskodni kell arról, hogy megfelelő helyre kerüljön. Ebből a szempontból egyértelműen a kézi mosogatás felé billen a mérleg. Vannak már olyan háztartási gépek, amelyek műanyagborítása részben újrahasznosított műanyagból készült. Mosogatógépből ilyet sajnos nem találtunk, de porszívóból, vasalóból igen, itt lehet megnézni. Ha szeretnénk beruházni egy gépre mindenképpen érdemes alaposan szétnézni és egy olyan darabot választani, amelyik A++ kategóriába tartozik és biztosan kiszolgál bennünket legalább 10 évig. 

moogatás

A tisztítószer sem mindegy

Ha a környezettudatosság a szempont, az sem mindegy, milyen mosogatószert használunk. A hagyományos mosogatószer mesterséges anyagokból előállított, zsírtalanító hatóanyagokat, foszfátokat, színezékeket, tenzideket, illatosítóanyagokat, kézvédő adalékokat tartalmazó vegyianyag. A felsorolt összetevők egyike sem mondható kifejezetten környezetkímélőnek. A foszfát károsan hat az élővizekre, ugyanis megakadályozza, hogy a baktériumok lebontsák a szennyvizekben található anyagokat, és hasznosítható formában visszajuttassák a talajba. A tenzid fényessé teszi a felületeket, de öblögetés után is megmarad, felgyorsítva szervezetünkben más mérgek, élelmiszer-adalékok felszívódását. Nem hangzik túl, jól, ugye?

Akik szeretnek kísérletezni, maguknak is kutyulhatnak kézi mosogatószert és gépi mosához való tablettát is. Jómagam többször nekiestem már mosogatószert készíteni, magyar és külföldi recepteket is próbáltam, de a forró ecetes öblítés ellenére is akadtak opálosodó poharak, üvegedények, ami hosszútávon elvette a kedvem a kíséretezéstől. De a házi tablettákról is hasonlókat olvasni. Szerencsére vannak már megbízható öko mosogatószerek, ezek között is érdemes szétnézni. Ha a kézi mosogatást választjuk, az öblítővízbe ajánlatos egy kis ecetet önteni: gyönyörű cseppmentes poharakra és csíramentes végeredményre számíthatunk. 

Miért jobb az öko?

A jobb ökomosogatószerekben cukortenzidet tesznek és az egyéb összetevői is növényi eredetűek, az illatról pedig valódi illóolaj gondoskodik, amitől már-már élvezetes a mosogatás. Nem szennyezik a környezetet és a kézkrémet sem kell a mosogató mellé készíteni. Ha nem elégszünk meg a félmegoldásokkal, a mosogatószivacsot is lecserélhetjük kókuszrostból készült verzióra, de választhatunk ilyen cserélhető fejű kefét is, nekem nagyon bevált. Nyéllel és nyél nélkül is használom, utóbbi teljesen kiváltotta a szivacsot nálam. A gépi mosáshoz is kaphatók öko tabletták, a kínálat szintén széles. Árban kicsit magasabb, mint a hagyományos, de nem sokkal, megéri ilyet használni. A jobbak, például ez nem tartalmaznak: mesterséges illatanyagokat és tartósítószereket, foszfátokat, klórt és kőolajszármazékokat, optikai fehérítőt és felesleges töltőanyagokat, génmanipulált anyagokat. Ellenben lebomló mosóaktív anyagokat tartalmaz és a palack újrahasznos műanyagból készül. 

+2 filléres tipp:

  • a világ legjobb súrolója a szódabikarbóna
  • a rozsdamentes acélból készült edényeket meleg vízzel mossuk el, majd citromlével vagy ecettel dörzsöljük be. 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Miért érdemes tőlünk... kicsi
Top termékek