Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Hagyományos mosószer alkotóelemei

A hagyományos mosószerek kb. 10-15 féle összetevőből állnak.

Az enzimek feldarabolják a szennyeződéseket, elősegítve, hogy az összetevők eltávolítsák azokat a textíliából. A proteázok a vér-, fű-, húslé- és gyümölcsfoltokat bontják le. A lipázok a zsíros, olajos piszkok eltávolításában hatékonyak, a keményítőbontó amilázok pedig a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el ruháinkból. A mosóporhoz adagolt celluláz a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább lesz. Az alkalmazott enzimek 40-50°C-on a leghatékonyabbak, e fölött általában elbomlanak, ezért jó tudni, hogy az enzimeket tartalmazó mosószereket ennél magasabb hőfokon felesleges használni.

A felületaktív anyagok (tenzidek) a szennyeződések textíliáról való leválasztásáért felelősek, azáltal, hogy egyszerre több, eltérő tulajdonságú felülethez tapadnak, vagyis a vízhez és a vizet taszító szennyeződéshez.

Fehérítők is találhatók bennük, általában kétféle: Oxidatív fehérítőszerként a mosóporokban leggyakrabban nátrium-perborátot használnak, amelynek fehérítő hatása 60°C felett érvényesül a legjobban. A belőlük felszabaduló oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, tehát fertőtlenít is. Az optikai fehérítők szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják a fehérneműk sárgás színárnyalatát (persze ez nincs összefüggésben a tisztasággal).

A színes ruhákhoz készült mosóporokba színvédő anyagokat is tesznek, ezek különböző kémiai anyagok keverékei.

Minden mosószer tartalmaz vízlágyítókat, vagyis a víz keménységét csökkentő anyagokat (főleg foszfátokat), mert a kemény vízben nem működnek megfelelően a felületaktív anyagok.

Tartalmaznak továbbá bizonyos segédanyagokat, amelyek akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, elősegítik a szennylebegtetést és szintetikusan vagy természetesen illatosítanak.

Ezek az anyagok nyomokban benne maradnak a ruhákban. Különösen az allergiások, ekcémások, érzékeny bőrűek (babák!) számára tüneteik rosszabbodását okozzák, sőt sokszor az allergiát maguk a vegyi anyagok váltják ki.

Nem beszéltünk eddig a hagyományos mosószerek környezetkárosító hatásáról! A vízlágyítás céljából mosóporba adagolt foszfát a természetes vizekben növeli a tápanyag kínálatot. A megszaporodott vízi növények elfogyasztják a vízben oldott oxigént, melynek következtében oxigénhiány alakul ki. A vízi élőlények elpusztulnak, az élőhely gyorsan erodálódik (eutrofizáció).

Még pár ok arra, hogy környezetbarát mosószert használj, minta például a mosódiót!
Tartalomhoz tartozó címkék: Tudásanyag