Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Logona henna hajfesték használata

Próbatincs festése

Mivel a növényi hajfestékek egyéni hajszíntől függően egyedi színhatást eredményeznek, érdemes előzetesen megbizonyosodni, hogy a keletkező hajszín megfelel-e az elképzeléseiknek. A próbatincset lehetőleg arról a helyről válasszuk, ahol legvilágosabb vagy legőszebb a haj, mivel ezen kapjuk a legintenzívebb eredményt. A próbatincs festésére keverjen össze kávéskanálnyi festékport kb. 30 ml forrásban lévő vízzel vagy teával az alábbiakban leírtak szerint. Az elért szín segíthet meghatározni, hogy esetlegesen kevesebb vagy több hatóidőre szeretnénk alkalmazni a festéket.

A hajfestéshez szükséges kellékek
 
 • 1 doboz (100 g) Logona növényi hajfesték (a doboznyi mennyiség vállig érő haj egyszeri megfestésére elegendő)
 • Tál vagy edény
 • Habverő vagy villa a massza keveréséhez
 • Kb. 300 ml forrásban lévő víz (vagy fekete tea)
 • Arckrém, hogy védjük a homlok és arc részeit a festék okozta elszíneződéstől
 • Vatta a krémmel bekent arcfelületek letakarására
 • 1-2 elhasznált, selejtezésre ítélt törölköző a ruházat letakarására

A festék kikeverése

A növényi hajfestéket és a forrásban lévő vizet keverje sűrű péppé. Egy doboznyi festékhez kb. 300 ml forrásban levő víz szükséges. A szín intenzitását fokozhatja, ha víz helyett fekete teát alkalmaz. A haj előkészítése a festéshez: A növényi hajfestéket alkalmazhatja száraz és nedves hajra egyaránt. A kikevert pép jobban elosztható száraz hajon, de ha előzőleg hajsprayt vagy hajlakkot használt, akkor mossa meg a haját. Festés előtt ne használjon hajbalzsamot, hajkúra-szert, mert ez esetben a haj nem festhető megfelelően. A festés ideje alatt óvja a ruháját a vállára terített törölközővel és használja a dobozban található védőkesztyűt.

A festék felvitele a hajra

A festékmasszát hagyja kicsit hűlni, de még melegen vigye fel a hajra tincsenként egyenletesen elosztva. A bőrre került festéket távolítsa el. Javaslat: A homlok és az arc hajtő közelében lévő részeit megóvhatja a színeződéstől, ha egy zsírosabb krémmel bekeni, majd vattacsíkot helyez rá. A festék egyenletes felvitele után takarja le a hajat a dobozban található hajsapkával, majd csavarjon köré egy törölközőt. (A sapka alkalmazása intenzívebbé teszi a hajfestés folyamatát.)

Hatóidő

A növényi hajfestékek hatóideje 15-120 perc, tehát akár 2 teljes órán át a hajon maradhat. Vékony szálú, világosabb és ritkább haj esetében a hatóidő sokkal rövidebb, mint a sűrű, sötét, vastag szálú haj esetében. A próbatincs megfestése azért is szükséges, hogy általa megállapíthassuk az optimális hatóidőt. A tájékoztatón található egy ábra az ajánlott hatóidők feltüntetésével.

Utókezelés

A hatóidő leteltével alaposan öblítse le a hajat, majd mossa meg egy kímélő samponnal. E célra ajánljuk a körömvirág-sampont, csalánsampont vagy a három színápoló Logona-sampon egyikét. A szőke, vörös-barna és a barna-fekete Logona színápoló samponok színező növényi kivonatokat tartalmaznak. Segítenek a festett hajszín megőrzésében és tartósan ápolják a hajat. A ter mészetes hajszínt is fölfrissítik, de a festést-színezést nem helyettesítik. Hogy a haj könnyen fésülhető legyen, alkalmazhat hajöblítő szert vagy hajkúrát. (Pl. Logona hajápoló-öblítőt vagy Seide intenzív hajkúrát). Ezután a szokásos módon szárítsa és fésülje át a hajat.

Bőrre került festék eltávolítása

A festés közben a bőrre jutó festék okozta elszíneződés rövid időn belül magától eltűnik. Azonnal eltüntethető azonban citromlé és növényolaj keverékével.

Fontos tudnivalók
 
 • Ha a fejbőrön bőrsérülés van, a hajfesték nem alkalmazható
 • A Logona-Kosmetik növényi hajfestékeknek nincs színtelenítő hatásuk.
 • A Logona-Kosmetik növényi hajfestékek nem alkalmasak szempilla- illetve szemöldökfestésre.
 • A megmaradt festékmassza nem tárolható.
 • Ha szintetikus hajfestéssel festett haj vagy színezett hajra alkalmazza a Logona növényi hajfestéket, próbálja ki előbb egy próbahajtincsen.
 • Az aranyszőke színárnyalat a festék kikeverésekor élénkvörös lesz. Ennek oka a festékporban található hibiszkuszlevél, ami a végső színhatást nem befolyásolja.
 • A fekete hajfestéket csak sötétbarna vagy feketés hajra alkalmazza, mert egy világosabb hajszínen zöldes vagy kékes színt eredményez.
 • A szahara árnyalatot maximum 30 percig hagyja hatni, hogy elkerülje a nemkívánatos vörös hajszín létrejöttét.

Valamennyi Logona hajfesték tartalmazza az alábbi összetevőket: alginát, búzaprotein, jojobaolaj, illóolaj-keverék, henna, semleges henna, bengekéreg, dióhéj, indigólevél, hibiszkusz, rebarbara gyökér, ratanhia-gyökér, kávé, kurkuma, céklarépa kivonat.

A növényi hajfestékek keverése

A Logona növényi hajfestékek egymással keverhetőek. A vörös és barna színek keverésével e színskálán belül az összes elképzelhető árnyalat létrehozható. A feketével sötétíthető a dióbarna-gesztenye, a marónibarna és a mahagóni árnyalat. Legjobb, ha kezdetben 10 % a 90 % - hoz arányban elegyíti a feketét az alapszínnel, a későbbi festések alkalmával fokozatosan emelhető a fekete festék részaránya 30 %-ig. Ennél több feketét azonban ne keverjen hozzá, mert a nála világosabb árnyalatokat a fekete lefedi. Az aranyszőke és a szahara elegyítésével igen sok árnyalat hozható létre az aranytól a vörösig terjedő színskálán.

Növényi hajfestékek és tartós hullám (dauerolt haj)

Bár a lúgos tartós hullámmal kezelt haj jól viseli a növényi hajfestékkel történő színezést, egy savas dauerszer és a növényi festékek kombinációja esetén megtörténhet, hogy a festék, illetve a dauerszer egyidejűleg nem tudja kifejteni hatását, egyiküket a haj nem fogadja el. Ezért ajánlott, hogy a hajfestésre csak a tartós hullám alkalmazása után kerüljön sor.
Tartalomhoz tartozó címkék: Tudásanyag