Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Napfény segítségével gyártanának dízelt

napsugarbol_dizel_kicsi.jpgMerész ötlettel állt elő egy amerikai biotechnológiai cég, amely az energiaipar gyökeres átalakítását tűzte ki célul. Napfény segítségével készít folyékony üzemanyagot, és ehhez nem használ fel növényi alapanyagokat.Genetikailag módosított mikroorganizmusokkal olyan értékes anyagot lehet előállítani, amely képes helyettesíteni a dízelt - állítja a cambridge-i Joule Unlimited. A biotechnológiai cég módszere azért figyelemreméltó, mert az alapanyag nem biomassza (például kukorica, a fű vagy az alga), hanem csupán vízre, szén-dioxidra és napfényre van szükség.

Bill Sims, a cég vezérigazgatója állítja, hogy az új technológiával több energia állítható elő, mint amennyi fosszilis energiát a folyamat elhasznál, és szerinte nincs még egy bioüzemanyag, amelyről ez elmondható lenne. Az üzemanyaggyártás Akhillesz-sarka a biomassza, amelynek változó az ára, emellett költséges a szállítása, feldolgozása és raktározása.

A Joule eljárása lényegében a fotoszintézishez hasonlít. A folyamat során a napfénynek kitett mikroorganizmusokkal (egészen pontosan cianobaktériumokkal) alakítják át a szén-dioxidot és a vizet folyékony üzemanyaggá.

napsugarbol_dizel.jpg


A vállalat kereskedelmi méretekben gondolkozik: állítja, hogy fél hektárnyi területen 15 000 gallon (nagyjából 57 ezer liter) gázolaj vagy 25 000 gallon etanol állítható elő évente. Ez hatalmas mennyiség, és számításaik szerint a technológia ötvenszer hatékonyabb, mint ha a területet biomassza alapú üzemanyag előállítására fordítanánk. Egy hordó dízelolaj kitermelése minden költséget beleszámítva 30 dollárba, egy hordó etanol 50 dollárba kerül.

Az új eljárás már gyakorlatban is átesett a próbán: a Joule tavaly nyár óta működtet egy körülbelül 1,6 hektáros kísérleti üzemet Texasban, ami voltaképp egy szabadtéri laborként funkcionál. Az etanol kísérleti termelése már zajlik, és hamarosan megkezdődhet a dízel tesztelése is. A cég egyébként négy éve indult és 30 millió dollár kockázati tőkébefektetést szerzett. Tervei közt szerepel egy körülbelül 400 hektáros létesítmény megépítése szerepel, ahol várhatóan már 2012-ben megkezdődhet a termelés.

Forrás: www.index.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek