Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Ökobenzinkút nyílt Budapesten

kornyezetbarat_toltoallomas_mol.jpgA MOL megnyitotta Budapesten (Istenhegyi úton) Magyarország első, igazán környezetbarát töltőállomását. A napelemeknek, LED világításnak, speciális hőszigetelésnek köszönhetően energiatakarékos. Környezetbarát, mivel az építése során tudatosan alkalmazták az újrahasznosított anyagokat. Nem utolsó sorban pedig JÓL IS NÉZ KI!


50 százalék feletti energiamegtakarítás, alternatív energiahasznosítás, 10 tonna CO2 gáz kibocsátásának semlegesítése és az újrahasznosított anyagok tudatos alkalmazása a töltőállomás kialakításakor. Ezzel lehetne összefoglalni a MOL most átadott, Istenhegyi úti (Budapest. XII. kerület) zöld töltőállomását.

A MOL-csoport megújult töltőállomása figyelemfelkeltő, szinte beleolvad a „hegyvidéki” környezetbe. Az Istenhegyi úti MOL-kút homlokzatának jelentős részét és tetejét örökzöld növények borítják, amelyek télen szigetelnek, meleg nyári napokon pedig csökkentik a hőmérsékletet az épületben.

A töltőállomás a MOL évek óta folyó kutatásának eredménye. A kútoszlopok feletti un. előtetőn, és a fölé magasodó „szolárfán” elhelyezett integrált napelemek  a megújuló napenergiát átalakítják elektromos árammá. Az épület és a külső kiszolgáló területek megvilágítására LED lámpákat építettek be, melyek energiafelhasználásukat és élettartamukat tekintve a leggazdaságosabbak. Az önellátáshoz már csak az épület fűtését-hűtését és melegvíz ellátását kellett megoldani, amit az egyik legkorszerűbb „levegő-víz” hőszivattyús rendszer biztosít, mely messze költséghatékonyabb a modern kazánoknál és villanybojlereknél.

A zöld benzinkút kialakítása 20%-os többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest, viszont több, mint 7000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítanak meg évente. Nem csupán az energiafelhasználásban érhető tetten a kút zöld jellege. A shop kialakításakor igyekeztek minél inkább újrahasznosított alapanyagokra támaszkodni.

A belcsín mellett nagy hangsúlyt fektettek a külcsínre is, melyet egy magyar építészeti stúdió tervezett meg. Az üzlet belső kialakításában pl. a nálunk is kapható, egyedi, újrahasznosított papírból készült berendezések, polcok, asztalok, székek kaptak helyet.  Különlegességnek tekinthető a három darab zöld északi zuzmóval díszített gömb is, amely az eladótér páratartalmából nyeri táplálékát, miközben kellemes mikroklímát teremt a helyiségben.

A kialakításnál használt innovatív megoldásokat tovább is sorolhatnánk: esővíz összegyűjtése, tripla falú üveg használata, gyorstöltő elektromos autóhoz, mennyezetről belógatott „dugó” lámpatestek. Ha arra járunk már csak az élmény miatt érdemes ott tankolni, és kicsit körülnézni.

kornyezetbarat_toltoallomas_mol_01.jpg

kornyezetbarat_toltoallomas_mol_02.jpg

kornyezetbarat_toltoallomas_mol_03.jpg

kornyezetbarat_toltoallomas_mol_04.jpg

kornyezetbarat_toltoallomas_mol_05.jpg
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek