Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Tojásvásárlási kisokos - a tojótyúkok sanyarú sorsa

csibe_tojas.jpgMagyarországon 4 millió tojótyúkot tartanak intenzív ipari tartásforma szerint. A ketrecekben egy tyúknak alig több,  mint egy A/4-es lapnyi terület jut! Vásárolj okosan tojást, és kerüld el a tojótyúkok kínzását! Eláruljuk, hogy mire figyelj oda. 

A rossz életkörülmények miatt a ketrecben tartott tojótyúkok lábai elcsökevényesednek, tollazatuk hiányossá válik, csontozatuk legyengül. Kevesen tudják , hogy a tyúkok tartási körülményeit jelölik a tojáson. Tehát, ha nem szeretnéd támogatni az állatokra nézve hátrányos életkörülményeket, akkor csak meg kell vizsgálnod a tojáson található kódokat.

A tojáshéjon szerepelő kód első számjegyét kell figyelned, ami lehet: 0, 1, 2 vagy 3. Ezek mind a tartásformát jelzik. A 0: biotartású, az 1: szabad tartású, a 2: mélyalmos tartású tojótyúkra utal. Ezeknél a tartásformáknál tekintettel vannak az állatok jólétére is. A 3-as szám jelöli a fent leírt ipari körülmények között tartott tyúkok tojásait.

okostojas.jpg

Figyeljünk a névre is! Gyakran megtévesztő lehet a csomagoláson lévő név is, hiszen azért mert Farm tojásnak vagy Wellness tojásnak neveznek el valamit még nem biztos, hogy valóban biotojásról vagy legalább mélyalmos tojásról van szó. Gyakran a csomagolás képe is csalóka lehet. A napfényben a mezőn kapirgáló tyúkokat ábrázoló képek egy felmérés szerint 5-ből négyszer ketreces tartásból származó tojást tartalmaznak. Ezért kell figyelni a tojás héján feltüntetett számokat, hiszek azok nem hazudnak! 

Ha tehetjük ne a műanyag dobozos tojást válasszuk, hiszen sokkal környezetszennyezőbb, mint a papír, amit a piacon akár többször is fel tudunk használni. 

Angliában, a híres szakács Jamie Oliver külön kampányban hívja fel a figyelmet a ketreces tojótyúk tartás szörnyű körülményeire. A végső cél, hogy teljesen kiszorítsák az üzletláncok polcairól a 3 számmal kezdődő tojásokat. 

oliver460.jpg

Vásárlásnál legyél körültekintő, ha szereted az állatokat!
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek