Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Világújdonság: Napkollektoros cserép üvegből!

napkollektoros_uvegcserep_kicsi.jpgEgy svéd vállalat olyan üvegből készült cserepet kísérletezett ki, mely összegyűjti a nap energiáját és a napkollektorokhoz hasonlóan melegvízet állít elő. A "zöld" technológián alapuló speciális cseréppel már díjat is nyertek. Nem is csoda, hiszen nem csak a koncepció, hanem a kinézete is rendkívül egyedi.


Mitől olyan speciális ez a tetőcserép rendszer? Először is a cserepeket üvegből készítik, melynek tömege megegyezik a hagyományos agyag cserepekével. A napkollektoros üvegcserép második specialitása, hogy a meglévő rendszerekkel ellentétben nem közvetlenül vizet melegít, vagy vákuum csöveket, hanem levegőt. A cserepek alá fekete nejlon vásznat helyeznek el, ez alá pedig levegő nyílásokat. A napfény hatására a fekete vászon felmelegszik, és a levegő cirkulálni kezd. Ezt a levegőt használják a hideg víz felmelegítésére.

A svéd tervek alapján már Portugáliában el is kezdődött a cserepek gyártása. A rendszer négyzetméterenként körülbelül 350 kWh hőt termel, az időjárástól és a tető dőlésszögétől függően.

 

napkollektoros_uvegcserep.jpgnapkollektoros_uvegcserep_kicsi_2.jpgnapkollektoros_uvegcserep_kicsi_3.jpgnapkollektoros_uvegcserep_kicsi_4.jpg
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek