Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Hogyan spóroljunk legtöbb áramot?

villanyora.jpg Tesztünkben bemutatjuk, hogy Ön hogyan tud saját otthonában a leghatékonyabban áramot spórolni a Zöldpolc energiatakarékos termékeinek felhasználásával. Gyakorlati útmutatót szeretnénk nyújtani mindazoknak, akik nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá a készenléti fogyasztás drasztikus csökkentéséhez, vagy egyszerűen kíváncsiak arra, hogyan működnek a termékek a gyakorlatban, és velük mennyi áramot lehet megtakarítan.


Mi 3 termék használatával összesen 416,52 kWh-ot, ezzel együtt 19.918 Ft-ot takarítunk meg évente. Kíváncsi hogyan? Akkor kattintson a tovább linkre.
Öko teszt Zöldpolc logó

Kezdjük a legelején. Nagyon leegyszerűsítve az áramon háromféleképpen tudunk spórolni:

 

  1. - Energiatakarékos termékek használatával - itt érdemes kezdeni
  2. - Elektromos készülékeink cseréjével - ez a legköltségesebb
  3. - Szokásaink megváltoztatásával - ez a legnehezebb


Lerágott csont, és bizonyára a kedves olvasó is már sokszor hallotta, hogy az elektromos készülékek készenléti fogyasztása igen jelentős. Kényelmi szempontból legtöbbször nem szoktuk kihúzni a konnektorból a készenléti állapotban lévő, használaton kívüli készülékeket, pedig érdemes lenne, mert ezért a kényelemért nagyon sokat fizetünk.


Elérhetőek már olyan modern eszközök, melyek automatikusan megoldják a készülékek be- és kikapcsolását attól függően, hogy használatban, vagy használaton kívül vannak-e. Igaz, ezek drágábbak, mint mondjuk a kapcsolóval ellátott elosztók, de így tudjuk leginkább kiküszöbölni az emberi tényezőt. Saját tapasztalat, hogy hiába figyel oda az ember, sokszor elfelejti áramtalanítani a készülékeket.


A fentiek miatt azokra az energiatakarékos termékekre esett a választásunk, melyekkel a legtöbb áramot tudjuk megspórolni otthonunkban. Mi a következő lépéseket végeztük el:


1) Mérés - Kimértük az összes olyan háztartásunkban jelenleg található elektromos készülék készenléti fogyasztását, ahol a konnektor hozzáférhető, és a használathoz nem szükséges a készülék folyamatos működése.

2) Tervezés - Megterveztük, hogy a lakásban milyen termékeket, és milyen módon fogjuk használni a készenléti fogyasztás kiküszöbölésére.

3) Megvalósítás - Megvalósítottuk a terveket a kiválasztott energia megtakarítást eredményező termékek beüzemelésével.

4) Számolás - Megbecsültük a megtakarítás mértékét.


1) Mérés


Az energia megtakarítás első lépése, hogy kimérjük az otthonunkban megtalálható egyes elektromos készülékek készenléti fogyasztását. A Zöldpolc webáruházban kapható energiatakarékos termékek e nélkül is hatékonyan bevethetők, de így legalább nem vakon dolgozunk. Vagyis könnyen kiszámolhatjuk a munkánk gyümölcseként keletkezett áram megtakarítást és az ebből következő forintosított összeget. A végeredmény sok esetben meglepő, majd meglátják!


Számba vettük tehát az összes elektromos készüléket, és az áramfogyasztás mérővel megmértük a készenléti fogyasztásukat. A mérésből a hűtőt és a sütőt hagytuk ki. A hűtőt a nap 24 órájában működtetni kell, itt nincs készenléti állapot. A hűtő esetében más praktikákat kell alkalmazni, de ezekre jelenleg nem térünk ki. A sütő konnektorjához nem tudunk hozzáférni a konyhabútor kialakítása miatt. A fürdőszobában lévő mosógépet pedig egyszerűen kifelejtettük. Még egy árammegtakarítási forrás, aminek kimérését Önre hagyjuk. Így maradtak a következő készülékek:


Konyha

Vízforraló (kijelző nélküli): 0 Wh

Mikrohullámú sütő (manuális): 0 Wh

Kenyérpirító: 0 Wh


Hálószoba

Medela motor mellszívó: 3,2 W (Jelenleg ilyen is van nálunk! :)


Nappali

DVDVideo kombi lejátszó: 3 Wh

Hifi: 11 Wh

LCD tv: 24,5 Wh


Dolgozó

Laptop: 2,6 Wh

Nyomtató: 2,8 Wh

Kábel modem: 7,1 Wh

Router: 3,6 Wh


2) Tervezés


Ahogy már említettük a cikk elején, minél automatizáltabban oldjuk meg a készülékek áramtalanítását, amikor használaton kívül vannak, annál valószínűbb, hogy az általunk kalkulált megtakarítás valóban realizálódni fog. Fontos az elektromos készülékek elhelyezkedése is. Nálunk a tévé és a lejátszó egy helyen, a hifi pedig a nappali másik sarkában helyezkedik el úgy, hogy a konnektor annak a szekrénynek a takarásában helyezkedik el, amin a hifit elhelyeztük. Akkor lássuk, hogy mi hogyan oldottuk meg a "feladatot"!


Televízió


A tévét és a környező szórakoztató elektronikai készülékek vezérlését az energiatakarékos, intelligens tv konnektorral érdemes megvalósítani. Ha nem működik a tévé, akkor úgysem használjuk a többi készüléket, így az ötletes infravörös érzékelővel ellátott konnektor tökéletes a cél megvalósításához. Működési elvének lényege, hogy érzékeli a tévé távirányítójának jeleit, és a konnektoron keresztüli energia felvételt. Így automatikusan tudja le- és felkapcsolni a készülékeket.


Számítógép

 

A számítógép esetében az energiatakarékos master slave elosztó a legjobb megoldás. Az elv hasonló, mint a tévé esetében. A számítógéphez kapcsolódó készülékeket csak akkor használjuk, ha működik a számítógép, ezért a számítógép ki- és bekapcsolójával vezérelhetjük a többi készüléket is. Az elosztó működése röviden a következő: miután bedugjuk a számítógépet az elosztó kijelölt aljzatába, és beállítjuk a számítógép működés közbeni fogyasztását, az elosztót már használhatjuk is. Ha lekapcsoljuk a számítógépet, akkor az elosztó automatikusan áramtalanítja a többi készüléket is.


A vezérlési elv miatt itt nem tudjuk megspórolni a számítógép készenléti fogyasztását, de a többi készüléken elért megtakarítás így is jelentős. A teljesen automatikus be- és kikapcsolással véleményünk szerint több áramot spórolunk, mint a számítógép készenléti fogyasztásának kiküszöbölésével, és a rajtunk múló be- és kikapcsolással. Ha ezzel nem ért egyet, akkor ajánljuk a számítógép esetében is a távirányítós konnektorokat.


Egyéb készülékek


A maradék készülékek esetében a távirányítós konnektor okat választottuk. Ezekben az esetekben nem tudtuk megoldani az automatikus vezérlést, viszont megkönnyítettük magunknak a készülékek távolról történő áramtalanítását.


3) Megvalósítás

Használt Go Green energiatakarékos termékek


Televízió


Annak érdekében, hogy az intelligens tv konnektor a lejátszót is automatikusan kikapcsolja, a konnektorba nem a tévét csatlakoztattuk, hanem az elosztót. Az intelligens tévé konnektor így is tökéletesen működött. Az egyetlen változás, hogy a konnektorba először a tévé konnektort dugtuk, és el kellett helyezni a tévé konnektorhoz kapcsolódó érzékelőt.

 

Energiatakarékos tv konnektor

 

Igaz ennek van egy kis hátulütője. Ilyenkor a lejátszó órája minden alkalommal újraindítja magát. Előre beállított felvétel esetén erre külön oda kell figyelni. Aki ezt szeretné elkerülni, annak azt ajánljuk, hogy csak a tv esetében használja a terméket. Mi ritkán veszünk fel időzítetten tévé adásokat, és csak azért, hogy a videó is mutassa az időt úgy gondoltuk, hogy az energiafogyasztás csökkenése bőven kárpótol minket, de mindenki döntsön a saját preferenciája alapján.


Számítógép


Itt is egyszerű volt a dolgunk. A régi elosztó helyére az intelligens elosztó került. Egy gyors konfiguráció után itt is jól szuperált minden.

 

Master slave energiatakarékos elosztó


Egyéb készülékek


A két maradék készülék (mellszívó és a hifi) egy-egy elosztóba volt bedugva. Ezen nem nagyon tudtunk változtatni, mivel mindkét esetben a konnektor egy bútor mögött van. Az intelligens konnektor pedig olyan vastag, hogy a bútorokat 3-4 centivel előrébb kellene húzni. Ezért az elosztóba dugtuk be a távirányítós konnektort, és ebbe csatlakoztattuk a készülékeket.


Távirányítós konnektorTávirányítós konnektor

 

4) Számolás


Televízió

 

Nálunk a tévé átlagosan naponta körülbelül 2,5 órát megy, vagyis 21,5 órát van készenlétben. Mivel az intelligens tévé pár percen belül kikapcsolja az áramot, ezért a használaton kívüli időben lényegében nem fogyaszt áramot a tévé és a lejátszó. Ez összesen nálunk 215,8 kWh energia megtakarítást jelent évente!


Számítógép


A számítógépet átlagosan naponta 2,5 órát használjuk, vagyis az informatikai eszközök éves szinten 7847,5 órát töltenek készenléti állapotban. Így kiszámolható, hogy a (laptopon kívüli) készülékek éves készenléti fogyasztása 106 kWh!


Egyéb készülékek


A mellszívót napi 5-ször 20 percen keresztül, a hifit pedig átlagosan napi 1 órát használjuk. Mennyi a megtakarítás? Ilyen esetben figyelembe kell venni azt, hogy az ember nem minden esetben kapcsolja le a készüléket, mert elfelejti, vagy csak később jut eszébe lekapcsolni. A számításnál azzal számoltunk, hogy a használaton kívüli idő 80 %-ában van csak kikapcsolva a készülék. Még így is éves szinten 94,72 kWh áramot takarítunk meg!


Összesítés


Otthonunkban a használt megoldásokkal összesen 416,52 kW áramot tudunk éves szinten spórolni. Az ELMÜ 2010.04.19-én érvényes kWh árával számolva (a kWh egységára 110 kWh havi fogyasztás felett 47,82 Ft) ez 19.918 Ft!

 

Tekintse meg többi áramtakarékos termékünket is!

Tartalomhoz tartozó címkék: Terméktesztek
Miért érdemes tőlünk... kicsi
Top termékek