Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Kezdj neki a 30 napos minimalizmus kihívásnak

30 napos minimalizmus kihívás
A makacsul tartja magát a covid második hulláma. Itt a remek alkalom, hogy belekezdj valami újba! Egyszerűsítsd az életedet, és kezdj el megszabadulni a felesleges dolgaidtól. Induljon a 30 napos minimalizmus kihívás!
 
A legújabb blog posztunkban csak röviden tudjuk taglalni a minimalizmus elveit. Ez egyfajta kedvcsinálás. Otthoni időtöltésnek sem utolsó a kijárási tilalom óráiban. Kezdjünk is hozzá!
 
Mi az a minimalizmus?
 
A minimalizmus egy olyan eszköz, amely segíthet a szabadság megtalálásában. Szabadság a fogyasztói kultúra csapdái elől, amely köré építettük az életünket. Ez nem azt jelenti, hogy az anyagi javak birtoklásával eredendően valami baj van. A fogyasztói társadalom egyik fő problémája az a tartalom, amit a dolgainknak tulajdonítunk.
 
Hajlamosak vagyunk túl sok értelmet adni a felhalmozott cuccainknak. Mindezt az egészségünk, az emberi kapcsolatainkat, szenvedélyeinket gyakorlása, személyes fejlődésünk rovására tesszük. A legrosszabb pedig az, hogy ezt észre sem vesszük.
 
Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnunk, akkor azt mondanánk, hogy a minimalizmus egy eszköz arra, hogy megszabadulj az életben a feleslegektől annak érdekében, hogy a fontos dolgokra koncentrálhass. Így könnyebben megtalálhatod a boldogságot, a kiteljesedést és a szabadságot.
 
Oké, de hogyan működik ez a gyakorlatban?
 
Nagyon egyszerű! Csak nélkülözhetetlen és az értéket teremtő tárgyakkal vedd körül magad. A többi lim-lomtól pedig szabadulj meg. Az általunk birtokolt tárgyak 3 kategóriába sorolhatók:
 1. Nélkülözhetetlenek: A legkisebb halmaz. Ezek olyan javak, amelyek nélkül nem élhetünk: étel, menedék, ruha. Bár ebben a kategóriában is van némi szórás az emberek között, de szükségleteink nagy része egyetemleges.
 2. Értéket teremtők: Ezek a tárgyakat azért tartjuk az életünkben, mert hozzáadott értéket képviselnek. Szigorúan véve nincs szükség kanapéra, könyvespolcra, vagy étkezőasztalra a nappaliban, de ezek az elemek fokozzák, felerősítik vagy bővítik az élethez kapcsolódó tapasztalatainkat. Egy még jobb példa. Gyalog is lehet közlekedni, így a bicikli sem nélkülözhetetlen, de gyorsabb közlekedést tesz lehetővé, ami több időt ad  a számunkra sokkal fontosabb dolgokra, úgymint az emberi kapcsolataink ápolására, és mozgásnak sem utolsó.
 3. Lim-omok: Vagyis szemét! Sajnos a legtöbb cuccunk ebbe a halomba tartozik. Ezek azok a tárgyak, amelyek tetszenek nekünk - vagy pontosabban úgy gondoljuk, hogy szeretünk -, de azok nem szolgálják a fontosabb életcéljainkat, és nem hoznak nekünk örömet sem. Vigyázat! A lim-lomok gyakran álcázzák magukat nélkülözhetetlennek! Valójában akadályozzák az életet, amelyet érdemes megélni.

Minimalizmus

Játsszuk!
 
Avagy hogyan szabadulj meg a szeméttől játékosan. Első lépésként szerezz egy partnert. Lehet egy barát, családtag, munkatárs vagy bárki, aki hajlandó minimalizálni a cuccainak mennyiségén.
 
Szabály: Az első nap egy dologtól kell megszabadulni, a második nap kettőtől, és így tovább és így tovább. Egészen a 30. napig. Minden cucc számít:
 • Gyűjtemények
 • Dekorációk
 • Konyhai eszközök
 • Elektronika
 • Bútor
 • Kellékek
 • Ágynemű
 • Ruházat
 • Törölköző
 • Eszközök
Akár eladományozod, akár eladod vagy újrahasznosítod a kiválasztott tárgyat, minden nap éjfélig meg kell szabadulnod tőle. Tipp: A korona járvány alatt alkalmazhatod a covid könnyítést. Állíts össze egy nagy, üres kartondobozt, és dobáld abba a szelektált cuccokat. A játék végén pedig vidd el például egy adományboltba.
 
Eleinte könnyű játék. A második héten viszont már jelentősen nagyobb kihívást jelent. A legnagyobb kitartásra az utolsó napokban lesz szükséged. Kettőtök közül az nyer, aki tovább bírja.
Ha mindkettőtöknek sikerül a 30. napig kitartani, mindketten nyertek.
 
Kapcsolódó videó:
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog