Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Víztakarékos perlátor teszt

viztakarekos_perlator_3l.jpgA fürdőszobánkban található csaptelepet már régóta víztakarékossá akartuk tenni. Az új 3 liter / perc vízáteresztésű víztakarékos perlátor termékünk tökéletes apropót adott arra, hogy ezt végre meglépjük. A tapasztalatainkat, mérési adatainkat szeretnénk most megosztani.


Felszereltük az otthonunkban található fürdőszobai csaptelepre a 3 liter/ perc vízátfolyású perlátort. A csaptelephez tartozó régi perlátorral majd az új víztakarékos perlátorral 1 percen keresztül folyattuk maximális állásban a vizet. Az 1 perc alatt elfolyt vízmennyiséget pedig megmértük.

Az eredmények

Régi perlátor - 1 perc alatt 16,58 liter
Víztakarékos perlátor - 1 perc alatt 2,83 liter

Ez a teszt azért nem ad teljes képet a megtakarítás mértékéről, mert a régi perlátor esetében soha sem folyattuk maximális állásban a vizet. Ilyenkor ugyanis olyan ütemben folyik át a víz a csapon, hogy lehetetlenség kezet mosni. Ezt követően megmértük, hogy jellemzően milyen vízsugár mellett mostunk kezet. A mérések kb. 10 liter / perc átfolyást mutattak.

Egy általos magyar háztartás 2,64 fős. Ha azzal számolunk, hogy egy ember otthon átlagosan naponta 3x mos kezet a fürdőszobában, és ennek időtartama 30 másodperc, akkor éves szinten egy háztartás 10,36 köbméter vizet megspórolhat a perlátor felszerelésével!

A használata közben volt még pár tapasztalatunk, amire csak kipróbálás után jön rá az ember. A 3 literes perlátoron több mint 15 db kis lyukon keresztül folyik át a víz sugárban. A sugarak kifelé hajlanak, ami okos megoldás, mert így a kevesebb víz is tökéletesen lemossa a szappant az ember kezéről. A csap elzárása után a víz még körülbelül 1 másodpercig folyik. Ez a víztakarékos konstrukciónak tudható be. A víztakarékos perlátor esetében is igaz az, hogy a régi megszokott állástól eltérően fog folyni a csapból a melegvíz. Pár kézmosás után viszont gyorsan megszokja az ember.

Konklúzió: A mérések azt mutatják, hogy valós a 3 liter / perc átfolyás. Az elérhető vízmegtakarítás mértékét csak az a tény csökkenti, hogy kézmosáshoz jellemzően nem használunk fel 13 litert percenként. Ez viszont egy cseppet sem von le az értékéből. Rég rajongtunk már ennyire egy víztakarékos termékért. A csaptelepek esetében nincs még egy olyan termék, ami nagyobb mértékű víz spórolást erdményezne!
Tartalomhoz tartozó címkék: Terméktesztek