Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Amikor nincs zöldség, jöhet a csíra! Csíráztatási kisokos

Csíráztatás
Március elején járunk, amikor alig van idényzöldség, szervezetünk már nagy eséllyel hiányolja az ilyen típusú táplálékot. Az otthoni csíráztatás egy igazán egyszerű, praktikus és viszonylag olcsó módja, hogy ezt az időszakot is friss zöld növénykék fogyasztásával töltsük.
 

A csíra

Csírában az erőA csírák tápanyag sűrítmények, amelyek rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, antioxidánsokban. Elősegítik a tápanyagok lebontását, felszívódását, beépülését és a salakanyagok kiválasztását. Épp ezek miatt a tulajdonságok miatt sokféle diétába beilleszthetők, kicsiknek és nagyoknak is fogyaszthatók és némi párolással sok ételbe szépen belesimulnak, de nyersen is jól kombinálhatók. Ugyanezen tulajdonságok miatt a mérték is fontos, persze nem is olyan könnyű megenni egy nagy tál  csírát, csak úgy.

 

Hogyan jutunk csírához? Vásárlás vagy csíráztatás otthon!

Csíráztató tálMa már számos nagyon élelmiszerlánc hűtött pultjában találunk kisebb adag csírát. Sőt, egyre gyakoribb, hogy a piacokon is megjelennek az árusok, így nem feltétlenül nehéz készen megvásárolni. Másik lehetőség az otthoni csíráztatás, ami igényel némi odafigyelést, de az eredmény általában gyors és gazdag, ráadásul a magunk termelte csíra mindig olcsóbb is. Érdemes csíráztatási célra vásárolható csírával kísérletezni, ebből is lehetőleg a vegyszermentes fajtát választani. Brokkoli, búza, lucerna, zsázsa, retek csíráztatásra - a teljesség igénye nélkül néhány fajta csíra, amiket bioboltokban is nagy eséllyel megtalálunk.

Az otthoni csíráztatáshoz kaphatunk remekül funkcionáló csíráztató tálat, amiben szinte gyerekjáték a csírák nevelése. Öntsük a tálba a magokat, érdemes egy sornyit beleszórni, sűrű, de ne legyen már második sor. Fontos, hogy naponta többször is átmossuk és hagyjuk lecsepegni a csírákról a vizet (a tál alja lyukacsos, de csak épp annyira, hogy a vizet elengedje). Kezdők csapdája lehet, hogy amikor a csírák elkezdenek bolyhosodni, penésznek nézik és fel is adják ennél a pontnál (én mindössze négyszer adtam fel emiatt a csíráztatást, mert sajnos valahogy nem jutott el hozzám ez az egyébként fontos információ). Ha már bolyhosodik, jó úton járunk, egy-két nap és a tálunk csurig lesz, szépen elindulnak kifelé a növénykéink. Kifejezetten szemléletes eszköz bemutatni a gyerekeknek, hogy is lesz a magból növény.

Csíra szendvicsMihez fogyasszuk a csírát?

Néha a vajas kenyérre téve is egy különleges ízkalandban találjuk magunkat, fontos tudni, hogy némelyik csírának egészen karakteres íze van, enyhén csípős akár. Saláták remek kiegészítője is lehet, sokan pedig a reggeli joghurtjukba is belekeverik, hiszen amelyik íze nem markáns, nem fogja elrontani a gyümölcsös joghurt ízét sem. Ugyanígy turmixok, smoothie-k plusz alapanyagául is szolgálhat - ezeket inkább akkor érdemes már kipróbálni, ha megvannak a kedvenceink íz alapján.

Receptötletek

Urban:Eve csírás tojássalátát ajánl

Gitta nyersétel-blogjárólegy izgalmas étel: tökmagos – hajdina csírás fasírt falatkák répás káposztasalátával

A Mit főzzünk ma? oldalán: ropogós csírasaláta és csirkemellsonka

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog