Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Babával is zölden - mosható pelenka használata

Mosható pelenka használata
Az eldobható papírpelenkák korszaka előtt teljesen természetes volt, hogy mossák a babák pelenkáit.  Manapság a mosható pelenka használata talán ritkaságnak számít és természetes, hogy mint mindennek, ennek is lehetnek buktatói. De lássunk néhány konkrét gyakorlati tippet tapasztalt anyukáktól!
 

Ahogy korábbi posztunkban már utaltunk rá, bizony a kisbabás élet egyik legnagyobb környezeti terhelését az eldobható pelenka jelenti. Most arra gondoltunk, hogy két olyan kétgyerekes anya tapasztalatait osztjuk meg veletek, akik évekig használtak mosható pelenkát.

Andi, 37

Mosható pelenkaA lányom most lesz 10 éves, bevallom, amikor ő született, nem is nagyon gondoltam rá, hogy mosható pelenkát is használhatnék. Sőt, kifejezetten idegenkedtem a gondolattól, hogy sokat kell majd mosni. Egy idő után ajánlották az eldobható ökopelenkát, aminek legalább egy része gyorsabban bomlik, környezetbarát alapanyagokból készül. Igyekeztem főleg ezeket vásárolni és használni.

A fiam bő három évvel később született, és bár nem rögtön az elején, de néhány hónapos korában belevágtam a mosható pelenkák használatába. Túl sokat sem akartam költeni, így használt mosható pelenkákba ruháztam be. Ezek 2.5-5-kg-ig voltak méretezve, ami rendben is lett volna, ha a fiam testalkatához jobban passzolnak. Ez a típus egy külsőből, egy belsőből és egy piskótabetétből állt. Előnye, hogy gyorsan szárad, és amennyiben egy márkához tartozik minden darab, lehet  nyugodtan csereberélni, nem is kell nagyon figyelni, hogy jót teszek-e hozzá. Bár ez csak később lett érdekes, amikor már többféle pelenkával próbálkoztam.

Később beszereztem az úgynevezett aio-típust. Ó igen, én is pislogtam, mikor először hallottam ezt a hárombetűs jelzőt: all in one, azaz egyben van a pelenka. Elkezdtem kipróbálni a külsőkhöz az eldobható belsőt, próbálgattam a bambusz és a műanyag külsőt is, a tépőzárasat és a patentosat, az egyméretest és a különböző, súlyhoz állított darabokat is. Ha nem is mindent, de elég sokféle pelenkát sikerült kipróbálni. Maga a mosása nem nagyon megterhelő pluszban és szagosak sem lesznek a pelusok, ha kiöblítjük őket és külön, vízzel teli tárolóban tároljuk, amíg össze nem egy mosásra való adag. A mosható pelenkák használatánál az anyagokra figyelni kell, mert némelyiket lehet ecetes vízben tárolni (ez elűzi a szagokat), de a bambusznak például nem tesz jót. Az aio típus lassabban szárad, nekem jobban bejött a külső-belső kombinációja, főleg, amikor felfedeztem a nedvességzáró PUL külsőket, amik pillanatok alatt száradnak. Összeszedtem néhány tippet, mit ajánlanék másoknak, mielőtt belevág a mosható pelenkázásba:

 • Kérj segítséget profiktól! Ne azt fogadd el, mi jó másoknak, hanem annak járj utána, nekik miért az jött be. Nem mindegy, mennyi pénz van rá, mennyi helyre tudsz teregetni, neked melyik lehet igazán kényelmes megoldás. Ebben a csoportban készséggel segítenek, lehet vásárolni és van vándorpelus is, amit lehet kérni kipróbálásra.
   
 • Vedd figyelembe a babád alkatát, ehhez is kérj segítséget! A kisfiam vékony típus, neki nem volt az igazi az egyméretes pelenka, viszont a kg-okhoz igazított igen.
   
 • Tartsd be a mosási utasításokat! Például a bambusz elég kényes anyag, de ha vigyázol rá, nagyon sokáig bírja. Itt is igaz, hogy a használt is jó lehet (nézz körül, például a fentebb említett csoportban). Ha új pelenkába ruházol be, minőségi darabokat vásárolsz, vigyázol rá, szinte biztos, hogy tovább tudod majd adni őket.
   
 • És a bónusz: attól még, hogy többnyire mosható pelenkát használ az ember, nem kell mindig mindenhol ezt használni. Utazásnál, betegeskedés során, hosszabb sétára lehet lazábban kezelni a dolgot, szerencsére sok helyen lehet jó áron eldobható ökopelenkát is kapni, nem az a cél, hogy beleőszüljön az ember, hanem hogy lehetőség szerint kevésbé szennyezze a környezetet.

Mosható pelenka használata

Melinda, 37

Mosható pelenka környezetvédelemMár az első gyerkőc (most 6 éves) születése előtt kitaláltam, hogy moshatózni fogok. Akkor még nem volt olyan bő a kínálat, csak külsőket, belsőket, illetve All-In-One pelusokat lehetett kapni. Kiszámoltam, hogy körülbelül mennyi kellene utóbbiból, és úgy döntöttem, nem fogok ilyet venni. Ennek 2 oka volt. Egyrészt drágának találtam, másrészt úgy gondoltam, használat közben fognak kiderülni az igények,  és majd bővítem később a repertoárt. Anno az eldobható pelenka mentes időszakban anyukám vízhatlan külsőt használt tetra pelenkával, eldobható “kakifogó” betéttel, gondoltam, miért is ne lenne nekem is jó ez a kombó.

Vettem néhány pelenka külsőt, bambusz betétet, és rengeteg tetrát (legalább 25 db-ot). Az első 2-3 hónapban valóban elég is volt. Imádtam ebbe a pamutcsomagba csomagolni a kisfiam, jó  érzés volt tudni, hogy nem szennyezem a környezetet eldobható pelenkával. Ahogy nőtt a baba, úgy kellettek az erősebb betétek. Volt egy-két elfáradásom, ilyenkor vettem egy-egy csomag eldobható ökopelenkát, de alapvetően 2 éves koráig mosható pelenkát használtam. A tetra/betét/vízhatlan külső hármasfogat nagyon bejött. Könnyű volt mosni, hamar száradt, lehetett ecetes vízben áztatni a kiöblített pelusokat míg össze nem gyűlt egy mosásnyi adag.

A lányomnál, aki most 2,5 éves és 4 hónapja szobatiszta, mások voltak az igények. Nagyon vágytam kompakt pelusokra, ezért bambusz all-in-one darabokat szereztem be, ez az aminek kicsatolható a belső része, de valójában a külső és a belső egyben van. Drága volt, de jól bírta, nem igazán ázott át. Negatívuma: kb. 1 éves koráig tudtam csak használni ezeket, mert olyan hurkás kis angyal lett, hogy elkezdte vágni a lábát. Sokáig szárad és nem bírja az ecetes áztatást, ezért kicsit sűrűbben kellett mosni.

Néhány tanács a tapasztalataim alapján:

 • Próbálj ki több fajta pelenkát mielőtt bevásárolnál!
 • Ha belefáradsz a mosásba, lelkifurdalás nélkül engedd el egy kicsit!
 • Használj kakifogó betétet, mert sokkal kevesebbet kell sikálni. Ha csak pisi van, ki is lehet mosni és újra fegyverbe állítani!
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog