Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Mosódió héj vs hagyományos mosópor

mosodio_vaszonzsak.jpgA mosódió az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás a mosóporok kiváltására. A szappanfa termésének magas szaponintartalmú héja teljes egészében természetes eredetű, és használat után komposztálható. De vajon tisztító hatása felveszi-e a versenyt a vegyipar modern mosószereivel? Tesztünkben ennek jártunk utána.


Bevezetés


Hagyományos termékként, egy márkás, Magyarország egyik legnépszerűbb, ötbetűs, fehér ruhákhoz való mosóporát választottuk. Ezzel hasonlítottuk össze a mosódió és mosószóda folteltávolító hatékonyságát. Az első teszt során arra voltunk kíváncsiak, hogy az általunk már régebb óta használt metódus - egy adag mosódióhéj pár kanál mosószódával megtámogatva - felveszi-e a versenyt a normál, vegyi mosóporral. A második tesztben pedig arra kerestük a választ, hogy az első teszt eredményében mennyire játszott szerepet a mosószóda, és hogyan boldogul a foltokkal a mosódió a "szóda ereje" nélkül, önmagában.

1) Első teszt: mosódió+mosószóda vs. mosópor

A teszthez két új, hagyományos textilpelenkát használtunk. Az előkészítés során mindkét pelenkára 9 – a háztartásban gyakorta előforduló - foltot vittünk fel:

 • Ketchup
 • Málna
 • Meggylekvár
 • Kakaó
 • Mogyorókrém
 • Vízfesték
 • Bélyegzőtinta
 • Sár

teszt1.jpg


Az "A "jelű pelenkát mosódióval mostuk, egy kevés mosószóda hozzáadásával. A "B" jelű pelenkát a hagyományos mosóporral.

Mindegyik tesztnél a foltos anyagot egy adag (4-5 kg) normál fehér ruhával mostuk ki. A mosáskor használt program is azonos volt. 60 fokos, előmosás és áztatás nélküli normál programot választottunk, melynek teljes időtartama 80 percet tett ki.

A mosószer kiméréséhez egy nagy, beosztásos öblítőkupakot használtunk, melyet 120 ml jelig töltöttünk a porral.  A mosódióból a 5-6 szemet alkalmaztuk, melyet vászontasakba kötve a mosógép dobjába helyeztünk.  A mosódióhoz 2-3 evőkanálnyi mosószódát adagoltunk a mosógép tárolórekeszébe.

Öblítőszert a teszt során nem használtunk.

Eredmény képekben

mosas1.jpgmosas2.jpg

Eredmény képekben

pelnka1.jpg
pelenka2.jpgpelenka3.jpg
Konzlúzió

Az ökoteszt során gyakorlatilag azonos eredményt kaptunk a mosódió+mosószóda és a fehérítős mosópor esetén. Mindkét esetben szinte valamennyi folt szépen kijött minden előzetes kezelés nélkül, mindössze a vízfesték hagyott látható nyomot mosás után is, illetve a mogyorókrém esetén a nagyon jó szeműek megfelelő világítás mellett egy nagyon halvány nyomot észlelhetnek. (A feliratokat speciális textilfilccel vittük fel, de még az is jelentősen halványodott a mosás alatt.)

Megjegyzés: Közel egy éve alkalmazzuk otthon így a mosódiót kis mosószódával kiegészítve a fehér mosásokhoz, és eddigis elégedettek voltunk vele, de ez a teszteredmény minket is meglepett. Valóban ugyanolyan jól szerepelt, mint a jóval drágább mosószer. A különbség nem is a folttisztítás hatékonyságában mutatkozott meg, hanem abban, hogy a mosódiós mosás után a tesztpelenka tapintása sokkal lágyabb, puhább volt, mint a mosószeresé.

2) Második teszt: mosódió vs. mosópor+mosószóda

Az első teszttel felmértük, hogy az általunk használt mosódiós-mosószódás mosás folttisztító hatékonyságában nem marad el a márkás, optikai fehérítős mosószertől. Ugyanakkor felvetődött bennünk a kérdés, hogy ez a eredmény mennyiben volt a mosódió és mennyiben a mosószóda érdeme. Kutatói kíváncsiságunk kielégítésre előkészítettünk egy újabb pelenka-tesztet, hogy a mosódió önmagában is bizonyíthasson. A kontrollmosást ezúttal a mosópor és a mosószóda 1:1 arányú keveréke jelentette.

A foltokat az előző teszt pelenkáin végeztük, annyi különbséggel, hogy a friss málnát ezúttal málnaszörp helyettesítette, valamint kifogytunk időközben a mogyorókrémből. A vízfesték folt volt az egyetlen, ami az előző tesztből láthatóan megmaradt, így az újabb foltot az előző mellé vittük fel. A foltok a mosóporos mosás előtt 1 napig száradtak, míg a mosódiós mosásra még plusz másfél napos késéssel került sor.

Tehát a foltjaink ezúttal a következőképp alakultak:

 • Ketchup
 • Málnaszörp
 • Meggylekvár
 • Kakaó
 • Vízfesték
 • Bélyegzőtinta
 • Sár


teszt2.jpg

Eredmény képekben - Mosódió önmagában

pelnka4.jpgpelnka5.jpgpelnka6.jpg


Konklúzió

Mosódió önmagában: A foltok bár jelentősen halványodtak, azért tüzetesen megvizsgálva nyomuk maradt az anyagban.

A mosópor és a mosószóda 1:1 arányú keveréke nem meglepő módon ugyanúgy teljesített, mint az első teszt mosásai. Mindössze a vízfesték halvány foltjai maradtak meg.

3) Összesítés

Értékelés 1-től 5-ig, ahol az 1 a legrosszabb.

Mosószer típusa Folteltávolítás Puhaság Illat Ár
Mosódió+mosószóda
4,5 pont 4 pont 4,5 pont 3,5 pont
Hagyományos mosópor
4,5 pont
3 pont
4 pont
2 pont
Mosópor+mosószóda keveréke
4,5 pont
3,5 pont
3,5 pont
3 pont
Mosódió önmagában
2,5 pont 4 pont 3 pont 4 pont

 


A mosódió önmagában láthatóan valamivel rosszabbul boldogult a foltokkal, így erőteljesebb foltok esetén javasoljuk azok előzetes kezelését, áztatásást.

A mosószóda remekül kiegészíti a mosódió tisztító hatékonyságát, és segít megőrizni a fehérneműk fehérségét.
Akik ragaszkodnak megszokott hagyományos mosóporukhoz, tanácsoljuk, hogy próbálják mosószódával vegyíteni. A mosószóda kiválóan keverhető a mosóporokhoz, ezáltal nemcsak környezetbarátabb módon kevesebb mosószert használunk, hanem pénztárcánkat is kímélhetjük vele. Ugyanakkor, mint tesztünk bizonyítja, ez nem megy a mosás hatékonyságának rovására.

Olvassa el a folyékony mosódióról illetve a mosógolyóról készül öko tesztünket is.

Próbálja ki Ön is a mosódiót és a mosószódát!
mosodiok.png
Tartalomhoz tartozó címkék: Terméktesztek