Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Mindent a műanyagról - műanyagfajták és szelektív gyűjtése

Műanyag fajták
Az átlagos hétköznapokat nézve tulajdonképp életünk minden területén körül vagyunk véve műanyagokkal. E heti posztunkban megismerkedhetsz a műanyag fajtáival és azok újrahasznosítási lehetőségeivel.
 

Az átlagos hétköznapokat nézve tulajdonképp életünk minden területén körül vagyunk véve a műanyagokkal, ezek különböző fajtáival. Ennek jelentős részét teszi ki a csomagolás, ebből kiemelkednek az élelmiszerek és a higiéniai termékek szállítását megkönnyítő műanyagok.

Mondhatjuk, hogy elsődleges lenne a megelőzés, azaz jó lenne kikerülni, hogy műanyagba csomagolt termékeket vásároljunk, ugyanakkor ez nem kis kutatómunkát és odafigyelést igényel, hiszen jelenleg hazánkban kifejezetten kevés lehetőség van a csomagolás nélküli termékek vásárlására. Nem olyan régen például be is zárt az első csomagolásmentes NoPack bolt Budaörsön.

Élelmiszereknél egy kicsit már jobb a helyzet, például joghurtot, tejet, bizonyos fajta italok üveges csomagolással is be lehet szerezni, tisztára mosva kétely nélkül szelektíven gyűjthető is. A higiéniai termékekről ez már nem mondható el, nagy százalékban műanyagba csomagolva kapható, kivétel ez alól a szappan, amit egyre több helyen már papírban vagy csomagolás nélkül is megvehetünk.

Műanyagfajták

A műanyagok esetében van egy nagyon fontos segítségünk, mégpedig a fajtája. Ez alapján könnyen dönthetünk, és közülük csak néhány alkalmas ezek közül élelmiszer tárolására. A műanyagokon találunk egy háromszöget, mindegyikben szerepel egy szám. Egytől hétig tart a besorolás. Ennek a számnak a tudatába legtöbbször be lehet azonosítani a használt műanyag fajtát.

Műanyag fajtái

Forrás: www.theplastiki.com

Ez egy jó kis ábra összefoglaló ábra, ami nem csak a műanyag fajtáit mutatja, hanem azt is, hogy ezek közül mi az ami újrahasznosítható, és mely típusokat érdemes kerülni. Nézzük picit részletesebben a különböző típusokat.

Polietilén (PE - 1, 2, 4-es fajtájú műanyag) - A világ műanyag gyártásának nagyobb részét ez a fő típusú műanyag teszi ki. A háromszög megjelölésnél az 1-es, 2-es és a 4-es típus a polietilén egyes fajtáit jelöli. A jó hír legalább, hogy mindegyik újrahasznosítható. A nagy sűrűségű polietilén (HPDE) általában mosószerek, tisztítószerek, samponok flakonjai, de játékok is készülnek belőle. A kis sűrűségű polietilénnel (LPDE) leggyakrabban fóliák, zacskók esetében fogsz találkozni.

Polivinlklorid (V - 3-as fajtájú műanyag) - Ismertebb nevén PVC. Ahogy korábban említettük, élelmiszerek tárolására nem alkalmas, és nem dobható a szelektív gyűjtőbe. Leggyakrabban csövek és padló burkolat esetén találkozhatunk ezzel a műanyagfajtával, de ritkább esetben fóliák és játékok esetén is alkalmazzák.

Polipropilén (PP -  5-ös fajtájú műanyag): Jellemzően az alábbi csomagolások esetében használják: tejtermékek dobozai (joghurtok), mustár, ketchup, majonéz flakonjai, műanyag edények készülnek belőle. Szintén újrahasznosítható műanyagról beszéltünk.

Polisztirol (PS - 6-os fajtájú műanyag): Legfőképpen ételes dobozoknál, poharaknál használják kiváló hang-és hőszigetelő tulajdonsága miatt (a Hungarocell is ilyen). A fenti ábrával ellentétben Magyarországon sajnos nem helyezhető a szelektív műanyag gyűjtőbe. Amúgy alapjában véve az anyag újrahasznosítható, de a többi műanyag típushoz képest több energia kell az újrahasznosításához. Így az újrahasznosítása kevésbé kifizetődő.

Egyéb (7-es típusú műanyag): Minden olyan műanyag, ami a fenti 6 kategóriába nem sorolható. Ilyen például a polikarbonát (PC), amiből a CD, DVD és egyes szemüveglencsék készülnek, de jellemzően ebből gyártják a gallonos vizet tároló kannákat és egyes cumisüvegeket is. Nehezen újrahasznosíthatóak. Magyarországon a szelektív gyűjtőbe jellemzően nem dobható.

És egy gyors összefoglaló ábra, hogy mely típusokat érdemes preferálni:

Biztonságos műanyag fajták

Még több információra lenne szükséged? Navigálj az alábbi oldalra.

Műanyagok szelektív gyűjtése

Ezek kerülhetnek a szelektív gyűjtőbe az FKF iránymutatása szerint: ásványvizes és üdítős flakon; tusfürdős, mosószeres, öblítős flakon; tejfölös vagy joghurtos pohár és műanyag szatyor. Fontos, hogy ezek is minden alkalommal tisztára mosva kerüljenek a szelektív gyűjtőbe.

Szelektíven gyűjthető műanyag fajtái

Forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/files/pdf/muanyag_szelekt.pdf

Soha ne kerüljön a földre, földbe, mert évszázadokig is eltarthat a bomlásuk és mérgező anyagok távoznak belőlük. Játékként, tárolóként újrahasznosítva új életet is adhatunk a flakonoknak, egy jövőbeli posztunkban erre is adunk majd remek tippeket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog