Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Házi szappankészítés és a szappan előnyei

A hagyományos szappanokban számos olyan anyag található, ami szárítja, irritálhatja a bőrt. A tisztán növényi olajokból (esetleg illóolajjal megbolondított) szappanok ezzel szemben olyan PH-értékkel rendelkeznek, ami egyáltalán nem szárítja a bőrt. Nincs is szükség feltétlenül testápolóra, ha mindig ezeket használjunk. Hogyan készíthetünk házi szappan?  Pontosan milyen milyen hozzávalókat használjunk?
 
A kézműves szappanok az utóbbi években szerencsére annyira elterjedtek, hogy manapság a legkisebb drogériában is kaphatunk ilyesmit, bár a választék nyilván nem olyan széles, mint egy nagyobb bioboltban. Ha tisztán növényi olajok elszappanosításával készült a szappan (nem árt megnézni a címkét, mert rosszabb minőségű termékeket is előszeretettel adnak el natúrszappanként), akkor minőségben nem sok különbség van köztük.
 

Hiába csábítanak a kecsketej, sheavaj feliratok, a szappan olyan rövid ideig érintkezik a bőrünkkel, hogy hatásában nem sok, inkább élvezeti értékében lehet különbség, mondjuk abban, hogy mennyire lágy, kemény, van-e illata, és ha igen, milyen. Egy nagyon fontos különbség azonban lehet köztük. A növényi szappanokat olajokból és zsírokból készítik, azok lúggal történő elszappanosításával. Hatásában igen, a környezetterhelés szempontjából azonban korántsem mindegy, milyen olajokat tartalmaz, ugyanis olcsósága miatt sokszor találkozhatunk pálmaolajjal a szappanokban. Ennek ökológiai lábnyomáról már itt írtunk, jobban tesszük, ha kerüljük azokat a szappanokat, amelyek pálmaolajat tartalmaznak. Párszáz forinttal talán drágább a pálmaolaj mentes, de azt hiszem, megéri. Ha mégsem szeretnénk 1000 forintnál többet költeni egy szappanra, magunk is elkészíthetjük. Ahogy a kézműves szappanok divatba jöttek, úgy szaporodnak a szappankészítő workshopok is, elég beírni a keresőbe, és biztosan találunk egyet. Érdemes először egy gyakorlott kéz mellett megtanulni, legalább egyszer közösen készíteni, onnantól kezdve azonban otthon is megoldható. Egy alkalommal akár egy fél évre elég szappanmennyiséget is tudunk csinálni töredék áron, és az olyan lesz, amilyet mi szeretnénk. Lágyságban, illatban, küllemben egyaránt. Nem mellesleg a házi szappankészítés kiváló csajos program a barátnőkkel!

Hogyan is kezdjük?

A szappankészítés eszközigénye csekély, már néhány olajból elkészíthető, ráadásul kreatív energiáinkat is maximálisan kihasználhatjuk, a hidegeljárással készíthető szappanvariációk száma ugyanis gyakorlatilag végtelen. Azzal azonban kalkulálni kell, hogy kicsit több, mint egy hónap, hogy az elkészített szappan készre száradjon. Íme, a részletes bemutató, hátha van kedvetek kipróbálni.

hazi szappankeszites
 
A szappanosodási folyamat roncsolja az alapanyagokat, a hatóanyagok 70 százaléka tönkremegy közben, ezért nem kell például olívaolajból az extra szűz verziót használni, jó a pomace is. Az legértékesebb olajat a pudingos állapotnál tesszük bele, ekkor már jobban megmaradnak a hatóanyagok. Ez az olaj lesz a superfat, a szappanhoz használt összes olaj 5 százaléka. Ennél a fázisnál keverjük hozzá a színezéket és az illóolajakat is. Az extrém lúgos közeg az illatanyagoknak sem kedvez, ezért szoktak szilárd alkotóelemeket is masszához keverni (mandulaliszt, zabliszt, növényi őrlemény). Ezek megkötik az illatmolekulákat, intenzívebb illatot adva a szappannak.

A hidegeljárás lényege, hogy növényi olajokat ugyanolyan hőmérsékletű lúgoldattal keverünk. A lúg hatására az olajok elszappanosodnak, pudingszerűvé, 24-48 órás állás után szilárddá, 4 hetes száradás után - amikor az összes felesleges víz elpárolgott belőle - teljesen kemény, érett, kész szappan lesz belőle. A felhasználható zsírok és olajok kombinációja végtelen, a felhasználásuk és mennyiségük attól függ, mennyire szilárd, habzó, krémes szappant szeretnénk készíteni. Az ún. lúgkalkulátor segítségével kiszámolhatjuk (erről lentebb bővebben), hogy milyen olajokkal milyen hatás érhető el, illetve adott mennyiségű vízhez mennyi lúgot kell adagolni a felhasznált olajok fajtájának és mennyiségének függvényében. Az utóbbi mondjuk már a haladó szekcióra vonatkozik, az első néhány alkalommal érdemes még kész receptet használni. Én most egy avokádó olajas, körömvirágos szappanon fogom megmutatni a menetet.

Eszközök, amelyekre szükség lesz:

  • Rozsdamentes edény a zsírok és olajak felmelegítésére
  • Keverőkanál a lúgnak (ne legyen sem fa, sem alumínium!)
  • Keverőkanál az olajaknak (mindegy milyen)
  • Szappanöntőforma (pl. kiürült tejes doboz és egy tiszta műanyag zacskó)
  • Növényi zsiradék (pl. kókuszolaj, olívaolaj, napraforgóolaj stb.)
  • Desztillált víz
  • Lúg (szilárd szappanhoz NaOH, folyékonyhoz KOH)
  • Színező, és/vagy illatanyag
  • Laborhőmérő

A terep előkészítése
A szappankészítésnek tehát 2 fázisa van, a lúg-és az olajfázis. A lúg veszélyes anyag, de ha betartjuk az előírásokat, semmilyen galibát nem okozhat. Első lépésben kikészítek ki minden eszközt, majd a recept szerint grammra pontosan kimérem az alapanyagokat egy konyhai mérleggel.

hazi szappankeszites
A lúgot ilyen kristályos formában lehet kapni

A körömvirágos avokádóolajas narancsszappan receptje

hazi szappankeszites
                    A felhasznált olajak és a színezők

A lúgfázis

Először a lúggal fogok dolgozni, vízben oldom fel kevergetéssel. A lúg vízzel érintkezve nagyon magas hőmérsékletre hevül, ezért érdemes hideg helyre tenni, hogy hamarabb visszahűljön. Én a mosogatóba szoktam jéghideg vizet engedni és abba teszem az edényt. Ha komolyabban rászánjuk magunkat a házi szappankészítésre, ajánlatos beszerezni speciáls lúgoldó edényt. Megéri, mert zárható! Ha befőttesüvegben oldjuk, nyissuk ki az ablakot és a közelében oldjuk fel óvatosan kevergetve (műanyag keverővel), majd állítsuk hideg vízbe. Mindig a vízhez öntjük a lúgot és szépen lassan eltartva kikeverjük. Kerüljük az alu és a fa leverőket! Ha a lúg feloldódott, állítsuk hideg vízbe. Pontosan 40 fokra kell lehűlnie.

A felhasznált olajak és a színező
A lúgnak és az olajnak is 40 fokosnak kell lennie amikor összekeverjük.

Olajfázis
Amíg hűl a lúgunk, van idő a kókuszzsírt gőz fölött felolvasztani. Ha felolvadt, hozzáöntjük a folyékony olajakat is, kivéve az avokádóolajat, az majd csak később kerül bele, amikor már pudingszerű a massza. Ez lesz a superfat, a plusz olaj. Ahhoz, hogy a lúgos vízzel összekeverhessük ennek is 40 fokosnak kell lennie. Ha megvan a kívánt hőfok (40 Celsius) a lúgot az olajkeverékhez öntjük (mindig a lúgot az olajhoz), közben egyenletesen kevergetjük. Botmixerrel gyorsabban elegyíthetjük a masszát.

házi szappankészítés
                                            Lúgot az olajba

Superfat, illat, szín
A lúgos víz és az olajkeverék folyamatos keverés mellett néhány perc alatt pudingszerűvé (trace állapot) válik. A gyorsaság érdekében használhatunk botmixert, csak vigyázzunk, ne fröccsenjen ránk, mert a lúg ilyenkor még csíphet, jó kesztyűt használni. Ha már pudingszerű a massza, beleönthetjük a superfatnek szánt avokádóolajat, a sárgás színt adó kurkumát, a narancsolajat, és a körömvirág-őrleményt.

házi szappankészítés

házi szappankészítés

házi szappankészítés

házi szappankészítés

Ezután a szappant valamilyen formába kell töltenünk, amelyben meleg helyen 24 óráig pihentetjük (különben „megfázik” és törékeny lesz). Vannak erre a célra gyártott műanyag- illetve fa dobozok, de nem muszáj erre költeni. Szappanformának egy kimosott és levágott tetejű tetra packos dobozt használok, amit előzőleg egy műanyag zacskóval kibéleltem, hogy könnyebb legyen majd kivenni. Egy konyharuhába csomagolom és meleg helyen 24 óráig állni hagyom (ezt olyan nehéz kivárni). Ezután izgatottam felvágom. A felvágott szappan még puha, csak 4 hét múlva használható (jól szellőző helyen kell száradnia).

házi szappankészítés
                                   Ilyen 24 óra múlva

házi szappankészítés
            ...és ilyen felvágás után

És még egy szót a lúgkalkulátorról: Ez egy olyan kalkulátor, ami megmondja, hogy adott olajokból készült szappanhoz mennyi lúg/víz szükséges. Vagyis mondjuk olíva, kókuszzsír, kakaóvaj van otthon. Kiválasztod őket, beírod, mennyit szeretnél használni, kiszámolja, mennyi lúg/víz kell hozzá, de arról is kapsz infót, milyen lesz a szappanod. A mennyiségekkel, plusz olajok bevezetésével lehet játszani a keménységen, lágyságon vagy éppen eldönthetem, mennyire legyen hidratáló. Itt magyarul találsz egyet sok infóval, de érdemes átugrani a külföldi oldalra is, mert az bővebb.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog