Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Ökoturizmus - mi az és miért fontos?

Szerencsére ahhoz, hogy csökkentsük az utazás környezeti hatását egyáltalán nem kell teljesen feladni, vagy lemondani róla! A kulcsszó itt is a tudatosság, hiszen tudatosabb utazással máris változást érhetünk el. A turizmus óriási iparág, és bár az elmúlt időszak jelentős csapásokat mért rá, bizonyára a jövőben is nagyon jelentős marad, hiszen a pihenésre, töltődésre mindig lesz igényünk. Azonban van rá mód, hogy fenntarthatóbbá tegyünk az utazást! Olvass tovább….
 
 

Nézzük akkor, hogyan is lehet az utazások tervezésénél az ökológia lábnyom mérete is egy fontos és tudatos szempont. 

A turizmus óriási iparág, 2019-ben minden tízedik munkahely ehhez kapcsolódott. Azonban azt is látni kell, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok 8%-áért is felelős. Szerencsére van rá mód, hogy fenntarthatóbbá tegyünk az utazást!

Mi az ökoturizmus és miért fontos? miert_szukseges_az_okoturuizmus

Ma már, ha felelős turistaként utazunk, akkor bizony azt szeretnénk, hogy nyaralásunk se ártson az elkerülhetetlennél nagyobb mértékben a környezetnek. Az ökoturizmus még ennél is tovább megy! Hiszen miért érnéd be azzal, hogy kevésbé ártalmassá próbálod tenni a nyaralásod, amikor pozitív hatással is lehetsz az úti célodra? Vagyis a turizmust a bolygó és az emberek javára használod. Sok módja van, hogy következő nyaralásodat a lehető legzöldebbé tedd. Mi most a teljesség igénye nélkül bemutatunk párat:

1. Ki a természetbe! Használd ki a nyaralásod idejét arra, hogy több időt tölts a természetben – kempingezz, glampingezz, biciklizz vagy túrázz!

2. Az utazás mindenképpen környezeti terhelés. Próbálj ki lassabb utazási formákat, mint a vonatozást vagy biciklizést. Ezzel már az utazás maga is a nyaralás a kalandozás részévé válik! Tudtad például, hogy repülős utak jelentősen megnövelik az ökológiai lábnyomodat.  ITT ellenőrizheted az ökológiai lábnyomodat egy praktikus kalkulátorral.

3. Ne szemetelj! Tartsd tiszteletben a ,,ne hagyj nyomot” figyelmeztetéseket az erdőben, a tengerparton és bárhol a természetben. A szemetet megfelelően helyezd el ideális esetben vidd haza magaddal, és hagyd úgy a területet, ahogy találtad. 

4. Segíts! Keress helyi programokat, például olyan biciklitúrát, amivel helyi természetvédelmi programot támogatsz.

5. Győződj meg róla, hogy a kiválasztott szállásod műanyagmentességre törekszik, és támogatja a helyi gazdaságokat és kezdeményezéseke. Válassz ökohoteleket a nagy szállodaláncok helyett.

Környezetbarát hotelek és ökoszállások 

A környezetbarát szálláshellyel mindenki jól jár: az utazó is és a szálláshely is csökkentheti ökológiai lábnyomát. A Booking.com 2019-es adatai szerint a környezetbarát nyaralás egyre népszerűbb világszerte: az utazók 55%-a volt eltökéltebb a tekintetben, hogy utazáskor a fenntartható megoldásokat válassza.

Erre a megnövekedett igényre reagálva ma már sok szállásadó állítja, hogy szálláshelye “zöld/fenntartható/öko”. Sokan valóban igazi erőfeszítéseket tesznek, hogy zöldítsék a szállásukat, de sajnos az is tény, hogy vannak, akik csak marketing fogásként, vendégcsalogatóként vetik be ezeket közkedvelt hívószavakat. Honnan tudhatjuk, akkor egyszerű turistaként, hogy mégis kinek hihetünk?

Európában az Európai Uniós ökocímke (EU Ecolabel) a legzöldebb szállodáknak, kempingeknek és panzióknak jár: ezek a szálláshelyek, csakúgy, mint a címkét viselő termékek, pl. tisztítószerek, élelmiszerek, elektronikus cikkek. stb. szigorú környezetvédelmi előírásoknak felelnek meg.

A magyar nyaralók által kedvelt úticélok közül Horvátországban 6, Szlovéniában 13, Ausztriában 39, Spanyolországban 51, Olaszországban 57 uniós ökocímkével minősített szálláshelyet találunk itt: http://ec.europa.eu/ecat/hotels-campsites/en

Európa-szerte mára számos ökocímkés szálláshely közül válogathatunk, a kínálatnak növekednie kell, hogy a jövőben egyre könnyebb legyen zöld szálláshelyet találnia a tudatos utazóknak.

Az ökoszállások egyre trendibbek Magyarországon is

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) 25 éve hirdeti meg Zöld Szálloda pályázatát. A zöldként való besoroláshoz egyebek mellett vizsgálják a környezetvédelmi tájékoztatás meglétét, energia felhasználást, víz- és hulladékgazdálkodás, a beszerzések zöld voltát. Az egyes témákon belül olyan kérdések merülnek fel, mely szerint a szállodának van-e környezetvédelmi felelőse és programja? Ajánlanak-e környezetbarát közlekedést a vendégeknek? Használnak-e megújuló energiát? Van-e hőszigetelés az ablakokon? Hasznosítanak-e csapadékvizet, locsolnak-e fúrt kútból? Használnak-e újrahasznosított anyagokat? Csökkentik-e az élelmiszerpazarlást? Vásárolnak-e fair trade élelmiszert? Milyen messziről szerzik be az élelmiszert? És még megannyi más szempont. A Zöld Szálloda címet nem könnyű megszerezni és minden évben újra kell pályázni.

Mutatunk közülük néhányat, a teljesség igénye nélkül:

  • Szépia Bio & Art Hotel
  • Nimród Bioszálloda és Bioétterem 
  • Natura Hill Zebegény
  • Irota Ecolodge

......................................................

Ha érdekel a téma. és tovább olvasnál róla, akkor ajánljuk figyelmedbe korábbi írásunkat: NYARALÁS ÖKOSAN? MEGMUTATJUK MIRE FIGYELJ!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog